Kodėl astronautai nevalgo sumuštinių? Pasirodo, kartą jie pabandė

1965 metais vykdant „Gemini 3“ misiją astronautas Johnas Youngas iš kosminio kostiumo išsitraukė sūdytos jautienos sumuštinį ir pasiūlė jį savo įgulos draugui Gusui Grissomui. Tuo metu jis net nesusimąstė, kad tai yra pirmasis sūdytos jautienos sumuštinis kosmose – tačiau, greičiausiai, paskutinis.

 1965 metais vykdant „Gemini 3“ misiją astronautas Johnas Youngas iš kosminio kostiumo išsitraukė sūdytos jautienos sumuštinį ir pasiūlė jį savo įgulos draugui Gusui Grissomui.<br> 123RF iliustr.
 1965 metais vykdant „Gemini 3“ misiją astronautas Johnas Youngas iš kosminio kostiumo išsitraukė sūdytos jautienos sumuštinį ir pasiūlė jį savo įgulos draugui Gusui Grissomui.<br> 123RF iliustr.
 Šiandien sūdytos jautienos sumuštinis eksponuojamas Memorialiniame muziejuje Mičele (Indiana, JAV), išsaugotas dervoje.
 Šiandien sūdytos jautienos sumuštinis eksponuojamas Memorialiniame muziejuje Mičele (Indiana, JAV), išsaugotas dervoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2019, 10:57 AM

Tai nebuvo du bendradarbiai, besidalijantys sumuštinį pietų pertraukos metu. Šie du vyrukai buvo kosmose – dėl ko tai buvo itin rimta.

„Gemini 3 buvo pirmoji NASA dviejų žmonių misija kosmose, kurios viena užduočių buvo išmėginti naujai išrastą kosminį maistą. Ši misija buvo viena iš tuo laikmečiu vykdytų misijų, įskaitant 10 žmonių įgulos misiją, kuri buvo vykdoma 1965-1966 metais, ir kurios metu pirmą kartą JAV įgula išėjo į atvirą kosmosą. Minėto kosminio maisto vertinimas turėjo padėti apibrėžti ir sugrupuoti maistą, kurį astronautai galėtų vartoti ilgalaikių kosminių misijų metu. Suprantama, tokio pobūdžio maistas buvo reglamentuojamas įvairiais reikalavimais ir dėl pačių astronautų gerovės šių reikalavimų buvo privalu laikytis. Bandomas kosminis maistas buvo daugiausia konservuota pasta ar maistas, tiesiog padengtas želatina – kad nepradėtų trupėti.

Žinoma, J.Youngo turėtas sūdytos jautienos sumuštinis nebuvo niekuo padengtas. Tai buvo astronauto Willy Schirra pokštas – jis sumuštinį kelias dienas prieš misijos pradžią nupirko „Wolfie‘s“ restorane, o prieš pat pietus padavė J.Youngui. W.Schirra buvo pokštininkas, kurio pokštai ne visada jie sukeldavo juoką. Kalbėti apie sumuštinio skonį net neverta – kadangi kosmose maistas praranda tam tikrą dalį savo skonio. Tad atrodo, kad dviejų dienų senumo sumuštinis nebuvo itin skanus.

Kai G.Grissomas atsikando sumuštinio, iškart užsinorėjo sumuštinį padėti į šalį – tačiau suprato, kad tai nelabai įmanoma – kadangi paklusdami mikrogravitacijos dėsniams aplinkui ėmė skraidyti trupiniai. Tai tapo nemaža problema – besvorėje kosmoso aplinkoje jie nesunkiai galėjo patekti į elektros skydelius ar įgulos narių akis. NASA maisto rinkinys su želatina padengtu maistu leido suprasti, kad želatinos sluoksnis yra svarbus dėl to, kad būtų išvengta tokių problemų, kaip jau minėtoji. Sūdytos jautienos sumuštinis neturėjo tokio sluoksnio, o G.Grissomas interviu metu pasakojo, kad atsikandus sumuštinio, ruginės duonos trupiniai ėmė skraidyti po visą kabiną.

JAV Atstovų rūmų asignavimų komitetas po „Gemini 3“ misijos nebuvo labai džiugus. Dauguma kongresmenų kaltino J.Youngą ir G.Grissomą dėl netinkamo maisto įsinešimo ir valgymo, tokiu būdu ignoruojant skirtą užduotį išbandyti kosminį maistą. Šis neapdairumas šaliai kainavo milijonus dolerių. Savo memuaruose J.Youngas rašė, kad po sumuštinio skandalo NASA turėjo užtikrinti Kongresą, kad įdiegs griežtas kontrolės priemones, o ateityje joks kontrabandinis maistas nepateks į kosmosą.

Po šio įvykio į kosmosą daugiau neteisėtai nepateko joks panašus maistas. Tiesa, sūdyta jautiena sugrįžo į kosminį meniu 1981 metais, kai tapo pirmojo kosminio erdvėlaivio skrydžio maistu – tačiau ji buvo mažų vieno kąsnio kubelių formos. Šiai misijai vadovavo tas pats J.Youngas – kuris, beje, buvo nusivylęs visuomenės dėmesiu sumuštiniui, o ne sėkmingai „Gemini“ misijai.

Šiandien sūdytos jautienos sumuštinis eksponuojamas Memorialiniame muziejuje Mičele (Indiana, JAV), išsaugotas dervoje. Reikėtų pažymėti, kad žymusis „Wolfie‘s“ restoranas, iš kurio W.Schirra pirko sumuštinį, užsidarė 2008 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.