Trys legendos apie kavą – ir jos atsiradimą

Pasak vienos istorijos, kavos istorija prasideda nuo... ožkų. Bent jau legenda byloja, kad Etiopijos ožkų piemuo, vardu Kaldi, pastebėjo, kad suėdusios tam tikrą krūmą, ožkos tampa labai judrios. Jis pats nusprendė paraugti krūmo uogų – jam jos patiko ir taip prasidėjo kavos istorija.

Kava jau ilgus šimtmečius lydi žmoniją kasdienybėje - ir žinoma, per šventes.<br> 123RF nuotr.
Kava jau ilgus šimtmečius lydi žmoniją kasdienybėje - ir žinoma, per šventes.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 25, 2019, 6:02 PM

Iš pradžių kava buvo laikoma ne gėrimu, o maistu. Ankstyvosios rytų Afrikos gentys sumaišydavo kavos uogas (nesmulkinta pupelė, dar vadinama kavos vyšnia) su gyvulių taukais, tokiu būdu išgaunant tikras energijos bombas. Kava taip pat augo Arabų pusiasalyje, kur ji maždaug 1000 mūsų eros metais virto karštu gėrimu. O štai XIII amžiuje musulmonai jau išgerdavo gana daug kavos.

Plintant islamui, plito ir kava. Tačiau arabai labai saugojo kavos augalus, todėl už Arabijos ribų nebuvo randama jokių derlingų sėklų – išskyrus Afriką, kurioje kava taip pat augo natūraliai. Taip buvo iki pat XVII amžiaus.

Kita legenda byloja, kad indų kontrabandininkas Baba Budanas išvyko iš Mekos su prie krūtinės slapta pririštomis kavos sėklomis – ir netrukus kava jau augo Indijoje.

Europos pirkliams grįžus iš tokių egzotinių vietovių kaip Turkija, Europoje ėmė sklisto kalbos apie atrastą juodojo gėrimo skonį. Pirmuoju europiečiu, įkūrusiu kavos plantaciją, 1616 metais tapo olandas, padaręs tai Javos saloje – kuri tada buvo Olandijos kolonija (o dabar – Indonezijos dalis).

Kava atsidūrė kitapus Atlanto 1727 metais. Čia reikėtų paminėti dar vieną legendą: Brazilijos imperatorius paprašė šnipo leitenanto pulkininko Palhetos atgabenti į šalį kavos sėklų. Pahleta nuvyko į Prancūzijos Gvianą, suviliojo gubernatoriaus žmoną ir išvyko gavęs atsisveikinimo puokštę, kupiną kavos sėklų. Netrukus Brazilija tapo pirmaujančia kavos gamintoja pasaulyje.

JAV kava auginama tik vienoje valstijoje – Havajuose. Žymioji Havajų Kona kava, auginama vulkaniniuose kalnuose, yra itin geidžiama.

Kaip kava suteikia žvalumo? Viskas slypi kofeine. Kofeinas yra trimetilksantinas (C8H10N4O2) – priklausomybę sukeliantis stimuliantas, kuris veikia smegenis tokiu pačiu būdu, kaip ir amfetaminas, kokainas ir heroinas (žinoma, kofeinas yra gerokai silpnesnis už šias narkotines medžiagas). Kofeinas yra natūraliai randamas daugelyje augalų – įskaitant ir kavos pupeles. Vidutiniame kavos puodelyje yra apie 100 miligramų kofeino. Tuo tarpu 330 mililitrų talpos kolos skardinėje yra 50 gramų kofeino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.