Ar lakiajame smėlyje tikrai galima taip lengvai nuskęsti?

Buvo laikai, kai beveik kiekvienas filmas apie didvyrius ir nedorėlius turėdavo sceną, kurioje vienas iš pagrindinių personažų įklimpdavo į lakųjį smėlį. Jis imdavo skęsti, kol galiausiai matydavosi tik jo kepurė – ar tik bejėgiška ranka.

 Lakuiojo smėlio spąstai - mėgiama Holivudo filmų tema. Bet kiek tai tikroviška?<br> 123RF iliustr.
 Lakuiojo smėlio spąstai - mėgiama Holivudo filmų tema. Bet kiek tai tikroviška?<br> 123RF iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2020, 10:26 AM

Tačiau priešingai nei bando įtikinti Holivudas, nuskęsti lakiajame smėlyje iš tiesų neįmanoma. Tiesa, ištrūkti irgi nelengva – kaip jau įsitikino olandų mokslininkas, sukūręs lakųjį smėlį savo laboratorijoje.

Minėtas mokslininkas Danielis Bonnas atostogavo Irano provincijoje Kume, kai staiga pamatė ženklą su užrašu „Atsargiai: lakusis smėlis“. Vietiniai piemenys jam pasakė, kad periodiškai tiek žmonės, tiek kupranugariai, kurie ignoruodavo šį ženklą, šioje vietovėje pradingdavo. Suvokdamas, kad mokslas neturi tikslaus atsakymo į lakiojo smėlio galvosūkį, jis namo su savimi pasiėmė šio smėlio pavyzdžius.

Lakiojo smėlio sudėties analizė parodė, kad jį sudaro 4 pagrindinės sudedamosios dalys: smėlis, vanduo, molis ir druska. Kartu šios medžiagos suformuoja struktūrą, primenančią kortų namelį su dideliais tarpais tarp smėlio dalelių, užpildytais vandeniu – o minėtas smėlio daleles suklijuoja molis.

Kol ji nedrumsčiama, ši struktūra išlieka stabili. Tačiau vos tik sudrumstus – pavyzdžiui, užlipus – molis iš į drebučius panašios konsistencijos pasikeičia ir virsta į kone skystį. Efektas panašus tarsi maišant jogurtą. Suskystinus molį, lakusis smėlis virsta milijoną kartų skystesniu, o visas kortų namelis ima griūti kartu su jame esančiu žmogumi.

Labai greitai smėlis nusėda į dugną, o vanduo iškyla į paviršių. Šioje vietoje ima veikti druska. Esant pakankamam druskos kiekiui ir molio dalelėms suskystėjus, elektros impulsai ima juos sujungti – tokiu būdu suformuojant didesnes daleles, o šios taip pat ima sėsti kartu su smėliu.

Tokiu būdu susiformuoja sunkus smėlio ir molio sluoksnis, kuris yra dvigubai tankesnis, nei pirminis lakusis smėlis. Minėtas sluoksnis itin tvirtai apgaubia žmogaus kūno dalis. Tad kaip ištrūkti iš lakiojo smėlio?

Holivudo filmuose demonstruojamas būdas, kai nelaimėlį ištraukia koks nors stiprus gyvūnas, tikrai nepadės. Mat pasak D.Bonno skaičiavimų, jėga, kuri yra reikalinga ištraukti vieną pėdą iš lakiojo smėlio, yra 10 000 niutonų – ir prilygsta jėgai, kuri reikalinga norint pakelti vieną šeimos automobilį. Tokiu atveju greičiausiai ištrūktumėte, bet be savo kojų.

Geriausias būdas ištrūkti yra pamėginti atstatyti „kortų namelį“ aplink savo kūno dalis. Nedidelių apskritimų piešimas kiekviena kūno dalimi padeda tarp smėlio ir molio dalelių sugrįžti vandeniui – dėl ko sumažėja tankumas ir pasidaro lengviau kam nors žmogų ištraukti.

Tačiau įdomiausia yra tai, kad nuskęsti lakiajame smėlyje yra neįmanoma – priešingai nei vaizduojama Holivudo filmuose. Žmogus įklimpsta tik iki juosmens. Lakiojo smėlio tankis, kuris yra 2 gramai vienam kubiniame centimetre, yra dvigubai didesnis nei žmogaus (1 gramas viename kubiniame centimetre), tad nors ir įklimpsite – bet jame nenuskęsite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.