Ką bendro turi dantų valymas ir širdis? Šis tyrimas jus nustebins

Dantų valymas yra naudingas ne tik išlaikant švarius, sveikus dantis, bet ir gali padėti išvengti širdies ir kraujagyslių ligų. Naujas tyrimas parodė, kad dantų valymas du kartus per dieną bent po 2 minutes gali sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

 Naujas tyrimas parodė, kad dantų valymas du kartus per dieną bent po 2 minutes gali sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.<br> 123RF nuotr.
 Naujas tyrimas parodė, kad dantų valymas du kartus per dieną bent po 2 minutes gali sumažinti riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.<br> 123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 26, 2020, 8:18 AM

Ankstesni tyrimai jau atrado ryšį tarp širdies ligų ir periodontito. Periodontitas – tai dantenų infekcija, jų uždegimas ir pažeisti dantys. Naujas tyrimas, kuris buvo pristatytas 2018 metais Amerikos širdies asociacijos Mokslinių sesijų susirinkimo metu, analizavo, ar žmogaus dantų valymo įpročiai turi ryšį su jų rizika numirti nuo širdies smūgio, širdies funkcijos nepakankamumo ar insulto.

Mokslininkai apklausė 682 žmones dėl jų dantų valymo įpročių. Paaiškėjo, kad tie žmonės, kurie dantis valo rečiau nei 2 kartus į dieną ir mažiau nei po 2 minutes, turėjo 3 kartus didesnę riziką mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligų nei tie, kurie savo dantis valė bent du kartus per dieną bent po 2 minutes.

Tyrimo vadovas Hirošimos universiteto Biomedicinos ir Sveikatos mokslų instituto mokslininkas dr. Shogo Matsui sako, kad tyrimai rodo, jog prasta oralinė sveikata, paremta kasdieniais dantų valymo įpročiais, yra siejama su prastesne širdies sveikata. Anot S.Matsui, Įmanoma, kad ilgesnis dantų valymas sumažina riziką, tačiau šis naujas tyrimas nebuvo atliktas tam, kad įrodytų priežastį ir poveikį.

Kalifornijos universiteto kardiologė ir profesorė Anna Bolger sutinka, kad stebimasis tyrimas turi tam tikrų apribojimų. Ji sako, kad įmanoma, jog savo dantų sveikatą labai prižiūrintys žmonės taip pat prisižiūri ir kitus savo sveikatos aspektus.

Nepaisan to, anot A.Bolger, mokslas pritaria, kad yra potencialus ryšys tarp dantų ir širdies sveikatos. Dantenų liga yra viena iš ligų, kai organizmas yra nuolatinėje uždegimo būsenoje, o tai labai gerai geba išpranašauti širdies ir kraujagyslių ligas.

Kitas tyrimas, kuris buvo publikuojamas AHA žurnale „Hypertension“, patvirtino, kad dantenų liga padidina kraujospūdį ir trukdo hipertenzijos gydymą vaistais.

A.Bolger sako, kad prasta dantų sveikata taip pat kelia pavojų žmonėms, turintiems problemų su širdies vožtuvais. Ji pasakoja, kad ji praleidžia daug laiko bendraudama su širdies vožtuvų problemų turinčiais pacientais apie jų dantis – kadangi yra žinoma, jog tam tikros širdies vožtuvų problemos yra siejamos su prasta oraline sveikata. Anot mokslininkės, šis naujas tyrimas primena, kad burna yra svarbi visos žmogaus sveikatos dalis, o paprasti kasdieniai įpročiai, kurie pagerina sveikatą, yra itin svarbūs.

Amerikos dantų asociacija rekomenduoja valyti dantis du kartus per dieną po 2 minutes su fluoro turinčia dantų pasta. A.Bolger papildo, kad tai yra rizikos nesukeliantis ir pigus pasirinkimas, kuris turi ir kitų pranašumų, nei vien tik tie, kurie buvo tiriami tyrimo metu. Anot jos, nėra priežasčių, dėl kurių ji nerekomenduotų šio būdo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.