Kam 3000 metų senumo mumijai prireikė paso?

Ramzis II – dar kitaip žinomas kaip Ramzis Didysis, buvo trečiasis XIX Egipto dinastijos faraonas. Jis mirė prieš maždaug 3000 metų, tačiau 1976 metais jam buvo išduotas pasas. Kam reikia paso mirusiam žmogui? O gi tam, kad jį galima būtų nugabenti į Paryžių, kur faraono palaikai turėjo būti gydomi nuo grybelio, kad visiškai nesuirtų.

 Prancūzų įstatymai įvažiavimui į šalį ir keliavimui pro ją reikalauja galiojančio paso, todėl Egipto Vyriausybė faraonui išdavė pasą.<br> 123rf nuotr., lrytas.l mont.
 Prancūzų įstatymai įvažiavimui į šalį ir keliavimui pro ją reikalauja galiojančio paso, todėl Egipto Vyriausybė faraonui išdavė pasą.<br> 123rf nuotr., lrytas.l mont.
 Prancūzų įstatymai įvažiavimui į šalį ir keliavimui pro ją reikalauja galiojančio paso, todėl Egipto Vyriausybė faraonui išdavė pasą.
 Prancūzų įstatymai įvažiavimui į šalį ir keliavimui pro ją reikalauja galiojančio paso, todėl Egipto Vyriausybė faraonui išdavė pasą.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 27, 2020, 10:21 AM

Ramzis II dažnai yra laikomas puikiausiu, labiausiai šlovinamu ir galingiausiu Naujosios Karalystės faraonu. Jo įpėdiniai, o vėliau ir paprasti egiptiečiai jį vadino „Didžiuoju protėviu“. Po mirties jis buvo palaidotas Karalių slėnyje esančiame kape. Vėliau jo palaikai buvo perkelti į karališkąją slėptuvę, kur ir buvo atrasti 1881 metais – o dabar eksponuojami Egipto senovės muziejuje.

1975 metais šio faraono palaikus tyrinėjantis prancūzų gydytojas Maurice‘as Bucaille‘as pareiškė, kad palaikams grėsmę kelia grybelis, todėl būtinas skubus gydymas, kad būtų išvengta palaikų nykimo. Prancūzų įstatymai įvažiavimui į šalį ir keliavimui pro ją reikalauja galiojančio paso, todėl Egipto Vyriausybė faraonui išdavė pasą.

1976 metų rugsėjo 27 dieną laikraštis „New York Times“ rašė, kad mumiją Prancūzijoje pasitiko valstybės universitetų sekretorė Alice Saunter-Seite bei kariuomenės dalinys. Anot laikraščio, Ramzis II Egiptą valdė 67 metus – ir Le Bourget oro uoste sulaukė ypatingo dėmesio.

Tada faraono palaikai buvo nugabenti į Paryžiaus etnologijos muziejų, kuriame juos apžiūrėjo Paryžiaus identifikavimo baudžiamosiose bylose laboratorijos vyriausiasis teisminės medicinos eksptertas profesorius Pierre-Fernandas Ceccaldi.

Apžiūros metu P.-F. Ceccaldi sakė, kad itin gerai išsilaikę faraono plaukai, kurie suteikė naudingos informacijos apie pigmentaciją – Ramzis II buvo raudonplaukis „cymnotriche leucoderma“. Kitaip tariant, faraonas turėjo šviesią odos spalvą ir garbanotus raudonus plaukus.

Profesorius pažymėjo, kad raudonplaukiai žmonės senovės Egipte buvo siejami su dievu Setu, kuris nužudė Ozirį – o Ramzio II tėvas buvo Setis I, las reiškia „Seto sekėjas“. Apžiūros metu taip pat buvo nustatyta, kad Ramzis II buvo patyręs ne vieną sužeidimą ir kaulų lūžį, taip pat sirgo artritu, dėl ko senatvėje jis vaikščiojo itin susikūprinęs.

2007 metais paaiškėjo, kad 1976 metais vykusių Ramzio II palaikų konservavimo darbų metu buvo pavogtas nedidelis faraono plaukų kuokštas. Prancūzas, vardu Jean-Michel Dieboltas, atskleidė, kad šį plaukų kuokštą jis paveldėjo iš savo velionio tėvo, kuris buvo komandos, analizavusios faraono mumiją, dalimi. J.-M. Dieboltas mėgino plaukų kuokštą parduoti per „eBay“ už 2000 eurų, tačiau netrukus buvo suimtas Prancūzijos teisėsaugos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.