Ar galima užuosti artėjančią audrą?

Kai žmonės sako, kad užuodžia artėjančią audrą, iš tiesų jie yra teisūs. Orų permainos sukuria išskirtinius kvapus, kuriuos gali užuosti jautresnė uoslė. Tarp tokių orų reiškinių galima būtų priskirti sausrą bei audras. Tiesą pasakius, kai po ilgai besitęsiančios audros nušniokščia lietus, šie kvapai būna dar stipresni. Tad kokie yra vasariškos audros kvapai?

 Kai žmonės sako, kad užuodžia artėjančią audrą, iš tiesų jie yra teisūs. Orų permainos sukuria išskirtinius kvapus, kuriuos gali užuosti jautresnė uoslė.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Kai žmonės sako, kad užuodžia artėjančią audrą, iš tiesų jie yra teisūs. Orų permainos sukuria išskirtinius kvapus, kuriuos gali užuosti jautresnė uoslė.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 18, 2020, 9:01 AM

1) Ozonas

Prieš prasidedant lietui, vienas pirmųjų kvapų, kuriuos užuodžiate pakilus vėjui ir dangui apsitraukus lietaus debesimis, yra saldus ir tuo pačiu aštrus energijos pliūpsnis į nosies ertmę. Tai yra aštrus ir gaivus ozono (deguonies forma) kvapas, kurio pavadinimas atkeliavo iš graikų kalbos žodžio „ozein“, reiškiančio „užuosti“. Troposferos chemikė Louisa Emmons iš JAV Nacionalinio atmosferos tyrimų centro aiškina, kad ozonas atsiranda iš trąšų, teršalų bei natūralių šaltinių. Žaibo ar žmogaus sukurto prietaiso – tokio kaip elektros generatorius – sukelta elektros iškrova suskaido atmosferoje esančias azoto ir deguonies molekules į atskirus atomus. Kai kurie iš šių atomų susigrupuoja į azoto oksidą, o ši medžiaga savo ruožtu reaguoja su kitomis atmosferos medžiagomis, dėl ko dažniausiai susiformuoja molekulė, sudaryta iš 3 skirtingų atomų – ozonas, arba O3 (kitų rūšių atmosferos deguonis yra sudarytas iš dviejų atomų – O2). Tad ozono kvapas yra audringų orų šauklys, kadangi audra neša O3 nuo pat aukštutinių iki pat žemutinių sluoksnių.

2) Petrichor potpourri

Atkeliavus lietui, kartu atkeliauja ir kvapai. Krentantis vanduo sutrikdo ir išstumia kvapnias molekules ant žemės paviršiaus, o šiuo atveju – ant sauso žemės paviršiaus – ir pakelia jas į orą. Jeigu tuo metu būnate gamtoje, šios molekulės gali atkeliauti iš augalų ir medžių. Jeigu gyvenate mieste, šie kvapai yra pakeliami nuo betono ir asfalto. Kai kurie kvapai yra aromatingi, o kai kurie – bjaurūs.

Šiai po lietaus atsirandančiai kvapų grupei yra net sugalvotas pavadinimas – petrichoras. Petrichoro kvapą pirmą kartą dar 1964 metais aprašė mineralogai Isabel Joy Bear ir R.G. Thomas iš Australijos Sandraugos mokslinių ir pramoninių tyrimų organizacijos. Pagal jų apibrėžimą, šis kvapas atsiranda, kai ore esančios molekulės, atsiradusios iš yrančių augalų ar gyvūnų medžiagos, prisitvirtina prie mineralinių ar molingų paviršių. Esant sausrai, šios molekulės chemiškai persigrupuoja su kitais elementais, esančiais ant uolingų paviršių. O palijus yra išskiriama aromatinga sočiųjų rūgščių, alkoholių ir angliavandenių kombinacija.

3) Šlapia žemė

Praūžus audrai, dažniausiai lieka šlapio dirvožemio kvapas. Tai yra geosmino aromatas. Tai yra šalutinė bakterijų sukuriama medžiaga. Geosminas gali paskatinti sodininkus išeiti į savo daržą, tačiau ši medžiaga nėra tokia draugiška, kai užteršia vyną ar geriamąjį vandenį – tada ji palieka nemalonų tvaiką.

Žinutės

Visos šios cheminės medžiagos, kurias sukelia orai, neša tam tikrą žinutę. Kai kurie biologai mano, kad vandenyje esantis petrichoras yra užuomina gėlavandenėms žuvims, pranešantis apie neršimą. Mikrobiologas Keithas Chateris iš John Innes centro Anglijoje mano, kad geosmino aromatas gali būti tarsi švyturys, padedantis kupranugariams atrasti kelią iki dykumų oazių. Savo ruožtu bakterija, kuri gamina geosminą, kupranugariais naudojasi savo sporų pernešimui.

Tačiau ar šie kvapai neša kokią nors žinutę žmonėms? Antropologė Diana Young iš Kvinslando universiteto studijavo Australijos Vakarų dykumo aborigenų tradicijas. Pas juos pirmieji lietūs prieš drėgną žiemą bei vasaros mėnesius yra itin svarbus renginys, kurio metu susimaišo saldūs drėgnų guminių augalų aliejų, eukaliptų, gyvūnų mėšlo ir dulkių kvapai. Lietūs numalšina troškulį bei raudoną dykumą paverčia žaliuojančiu kraštovaizdžiu – dėl ko D.Young sako, kad šiems žmonėms lietaus kvapas asocijuojasi su žalia spalva, šį ryšį mokslininkė vadina „kultūrine sinteze“.

Tiesą sakant, dauguma šių aborigenų iš augalų ir gyvūnų riebalų gamina kvepalus ir trina jais savo kūnus. Tai yra simbolinis kūno ir kraštovaizdžio ryšys. Manoma, kad šie kvapai yra apsaugantys ir valantys, susiejantys dabartines kartas su protėviais.

Psichologė ir Monelio cheminių jutimų centro Pamela Dalton mano, kad nors ir žmonės neturi vidinės reakcijos į šiuos kvapus, mes juos išmokstame sieti su mūsų patirtimi. Potvynis gali amžiams palikti mumyse drėgmės kupinų prisiminimų randą, tačiau daugumai lietaus kvapas yra gaivinantis ir švarinantis – atokvėptis nuo vasaros karščių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.