Aptiko seniausią pasaulio sūrį – ir galbūt seniausią pasaulyje ligą

Archeologams pavyko identifikuoti substanciją, kurią jie rado senovės Egipto kape – pasirodo, tai yra net 3200 metų senumo sūris.

 Mokslininkas sako, kad jiems pavyko išsiaiškinti, jog sūris buvo pagamintas daugiausia iš avies ir ožkos pieno, tačiau tikrąjį skonį, savaime suprantama, galima tik įsivaizduoti (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
 Mokslininkas sako, kad jiems pavyko išsiaiškinti, jog sūris buvo pagamintas daugiausia iš avies ir ožkos pieno, tačiau tikrąjį skonį, savaime suprantama, galima tik įsivaizduoti (asociatyvinė nuotr.)<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 20, 2020, 10:04 AM, atnaujinta May 20, 2020, 3:56 PM

Prieš keletą metų mokslininkų komanda Ptahmeso kape vienoje iš amforų atrado „sukietėjusią balto atspalvio masę“. Ptahmesas buvo aukštas pareigas užėmęs Egipto pareigūnas, gyvenęs XIII amžiuje prieš mūsų erą.

Šis atradimas reikšmingas, kadangi prieš tai senovės Egipte nebuvo rastas joks sūris. Be to, tai gali būti seniausi sūrio likučiai pasaulyje. Apie šį atradimą buvo skelbiama žurnale „Analytical Chemistry“.

Dr. Enrico Greco iš Katanijos universiteto sako, kad analizuota medžiaga, ko gero, yra seniausi iki šiol rasti sūrio likučiai. E.Greco dirbo kartu su kolegomis iš Kairo universiteto, kad identifikuotų rastą medžiagą.

Mokslininkas sako, kad jiems pavyko išsiaiškinti, jog sūris buvo pagamintas daugiausia iš avies ir ožkos pieno, tačiau tikrąjį skonį, savaime suprantama, galima tik įsivaizduoti.

Sūrio istorijos ir chemijos profesorius Paulas Kindstedtas pasakoja, kad sūris turėjo būti „labai, labai rūgštaus“ skonio.

Mokslininkai taip pat atrado infekcinės ligos bruceliozės bakterijų – ligos, kuria galima susirgti vartojant nepasterizuotus pieno produktus. Jeigu tai būtų patvirtinta, tai būtų seniausi ligos, kuri egzistuoja dar ir šiandien, įrodymai.

Minėtas kapas buvo rastas Sakaros nekropolyje, esančiame prie Kairo. Pirmą kartą kapas buvo atkastas dar 1885 metais, tačiau vėliau archeologai jį prarado dėl lakiojo smėlio. Kapas vėl buvo atrastas 2010 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.