Ar Hitleris iš tiesų buvo žydas?

Net ir praėjus ne vienam dešimtmečiui po Adolfo Hitlerio mirties, nacių lyderio kilmė vis dar apipinta gandais ir prieštaringais teiginiais.

 Net ir praėjus ne vienam dešimtmečiui po Adolfo Hitlerio mirties, nacių lyderio kilmė vis dar apipinta gandais ir prieštaringais teiginiais.<br> PA / Scanpix nuotr.
 Net ir praėjus ne vienam dešimtmečiui po Adolfo Hitlerio mirties, nacių lyderio kilmė vis dar apipinta gandais ir prieštaringais teiginiais.<br> PA / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 8, 2020, 4:15 PM, atnaujinta Jul 10, 2020, 1:07 PM

Kai kurie teigia, kad Adolfo Hitlerio tėvas Aloisas buvo nesantuokinis jauno žydo Leopoldo Frankenbergerio ir Marios Schickelgruber sūnus – Frankenbergerių šeima buvo nusamdžiusi M.Shickelgruber kambarine, bet L.Frankenbergeris niekada Aloiso savo sūnumi nepripažino. Vėliau M.Schickelgruber ištekėjo už Johanno Georgo Hiedlerio (vėliau pavardė tarta kaip „Hitler“), kuris įsisūnijo nesantuokinį vaiką ir suteikė jam savo pavardę.

Kiti teigia, kad Aloiso biologinis tėvas buvo Adolfo Hitlerio motinos Klaros Hitler (mergautinė pavardė Pölzl) senelis – o tai reikštų, kad A.Hitleris buvo kraujomaišos vaisius.

Kad išsiaiškintų paslaptingas A.Hitlerio šaknis, belgų žurnalistas Jean-Paul Muldersas suvienijo jėgas su istoriku Marcu Vermeerenu, kuris yra daug rašęs apie Adolfą Hitlerį ir jo protėvius. Šis duetas surinko seilių pavyzdžius iš 39 vis dar gyvų diktatoriaus giminaičių – įskaitant prosūnėną Alexanderį Stuartą-Houstoną, kuris gyvena Niujorke (JAV) – bei jo austrą pusbrolį, žinomą tik Norbert H. vardu. Siekiant išsiaiškinti pagrindines paimtų pavyzdžių haplogrupes (tai yra chromosomų rinkiniai, genetikų naudojami tam tikroms populiacijoms apibrėžti), buvo atlikti bandymai.

Flamandų kalba leidžiamame leidinyje „Knack“ J.P. Muldersas šių giminaičių dominuojančią haplogrupę nurodė kaip kaip E1b1b. Ši haplogrupė yra reta vakarų europiečių tarpe, tačiau dažna Šiaurės Afrikoje – ypač berberų gentyse Maroke, Alžyre, Libijoje ir Tunise. Tai taip pat yra viena pamatinių linijų žydų populiacijoje – ją turi nuo 18 iki 20 procentų žydų aškenazių (žydai, viduramžiais gyvenę abipus Reino slėnio ir plitę į Rytų Europą – bei jų palikuonys) ir nuo 8,6 iki 30 procentų žydų sefardų (viduramžiais Ispanijoje ir Portugalijoje gyvenę žydai ir jų palikuoniai). Kitaip tariant, A. Hitlerio protėvių tarpe galėjo būti žydų ir afrikiečių.

Žinoma, šis atradimas skamba ironiškai, kadangi skaičiuojama, kad nacių režimas tarp 1933 ir 1945 metų išnaikino du trečdalius Europos žydų populiacijos. Afrikiečių kilmės žmonės taip pat buvo laikomi arijų – kurie gryninant rasę turėjo vaidinti svarbiausią vaidmenį – priešais. Kaip savo straipsnyje nurodė J.P. Muldersas, galima tik kelti hipotezę, jog A.Hitleris buvo susijęs su žmonėmis, kuriais jis norėjo atsikratyti.

Siekiant tiksliau išsiaiškinti A. Hitlerio kilmę, „Knack“ tikisi atlikti žandikaulio fragmento ir krauju permirkusio audinio, kurie buvo rasti Berlyno bunkeryje, kuriame, teigiama, nusižudė A.Hitleris, tyrimus. Rusų vyriausybė šiuos artefaktus laiko savo archyvuose nuo 1948 metų – ir nepaisant 2009 metais atlikto prieštaringo amerikiečių mokslininkų atlikto tyrimo, užtikrina jų autentiškumą.

Nuo straipsnio publikavimo „Knack“ 2010 metų rugpjūčio 18 dieną akademikai skubėjo pabrėžti, kad tai nebūtinai reiškia, jog A. Hitleris buvo žydas, afrikietis ar buvo kurios nors iš šių kilmių. E1b1b haplogrupės egzistuoja ir kitose etninėse grupėse, o DNR analizės nėra tikslios. Tačiau viena apie šį tyrimą yra visiškai aišku – A. Hitleriui tai nebūtų patikę.

Parengta pagal History.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.