Lauke pernelyg karšta? Viena šalis kondicionierius įrengė net ir gatvėse

Kataras yra viena karščiausių pasaulyje šalių, tiesiogine šio žodžio prasme. Tačiau valstybės valdomi finansiniai ištekliai leidžia šią problemą spręsti pasitelkiant moderniausias technologijas. Štai šalis jau ėmė įrenginėti kondicionierius net lauke – o kelius dažyti mėlynai.

Kataro sostinėje Dohoje Viešųjų darbų institucija nudažė vieną pagrindinių gatvių – Abdullah Bin Jassim – mėlyna spalva, kad sumažintų asfalto temperatūrą.<br> qatarliving.com nuotr.
Kataro sostinėje Dohoje Viešųjų darbų institucija nudažė vieną pagrindinių gatvių – Abdullah Bin Jassim – mėlyna spalva, kad sumažintų asfalto temperatūrą.<br> qatarliving.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 11, 2020, 10:39 AM

Oro temperatūra Katare vasaromis jau pasiekia 46 laipsnius pagal Celsijų. 2022 metais turintis vykti pasaulio futbolo čempionatas dėl šios priežasties jau buvo perkeltas į žiemą, siekiant išvengti nepakeliamos kaitros.

Prieš kelerius metus nedidelė Persijos įlankos valstybė jau pradėjo naudoti oro kondicionierius futbolo stadionuose, kad žaidėjai ir žiūrovai neperkaistų. O štai dabar ir šalia šaligatvių bei atviruose prekybos centruose jau įrenginėjami oro kondicionieriai – kad kasdienius reikalus tvarkantys žmonės galėtų iškęsti svilinantį karštį ir lauke.

Tuo tarpu šalies sostinėje Dohoje Viešųjų darbų institucija nudažė vieną pagrindinių gatvių – Abdullah Bin Jassim – mėlyna spalva, kad sumažintų asfalto temperatūrą. Mėlynai nudažyti keliai leidžia sumažinti temperatūrą, kadangi juodas asfaltas sugeria saulės skleidžiamą karštį labiau nei šviesesniais atspalviais nudažytas asfaltas – kuris tokį karštį tiesiog atspindi.

250 metrų ilgio gatvės atkarpa buvo padengta 1 milimetro storio mėlynos spalvos dažų sluoksniu su specialiu karštį atspindinčiu pigmentu. Dažuose taip pat yra tuščiavidurė keramikinė mikrosfera, kuri yra skirta atspindėti infraraudonųjų spindulių spinduliavimą. Šis eksperimentas truks iki 2021 birželio.

Inžinierius Saad Al-Dosari sakė, kad tamsaus asfalto temperatūra yra 20 laipsnių pagal Celsijų aukštesnė nei reali temperatūra – kadangi juoda spalva traukia ir vėliau spinduliuoja karštį.

Kiti pasaulio miestai taip pat atlieka panašius eksperimentus kovojant su ekstremaliu karščiu. 2019 vasarą Los Andželas (JAV) nudažė savo gatves pilkai baltu dažų sluoksniu, kuris gali būti 5 laipsniais vėsesnis nei juodas asfaltas.

Kataras yra itin veikiamas karščio, kadangi šalis yra Persijos įlankos pusiasalis. Šioje įlankoje vidutinė vandens paviršiaus temperatūra siekia net 32,4 laipsnio pagal Celsijų. Kadangi vasaros metu nebūna nei lietaus, nei debesų, kylanti jūros temperatūra sukelia didelę oro drėgmę.

Atmosferos chemikas iš Maxo Planck instituto Vokietijoje Josas Lelieveldasteigia, kad šios pasaulio vietovės šyla žymiai greičiau nei likusi pasaulio dalis, o kai kuriuose miestuose prisideda miesto „karščio salos“ efektas bei miesto tarša.

Stengiantis kaip įmanoma labiau pagelbėti žmonėms, miesto projektuotojai nutiesė kelius ir pėsčiųjų takus speciliai į šiaurę, kad būtų pasinaudota iš šios pusės atpučiamu vėsesniu vėju.

Kataro skaičiavimų tyrimo institute dirbantis mokslininkas Hossamas Almeeras kalbėdamas apie mėlynai nudažytus kelius džiaugėsi, kad valdžia yra atvira naujausiomis technologijomis, kovoje su iškylančiais iššūkiais gyvenant dykumoje. Jo manymu, vėsinimas gali turėti ir įtakos elektros sunaudojimui, kadangi 70 procentų elektros energijos namų ūkiai sunaudoja dėl veikiančių kondicionierių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.