Ar galėtumėte įsivaizduoti „Stop“ ženklą ne raudoną? O tokiais jie kadaise ir buvo

Ženklų pasaulyje raudona spalva neginčijamai reiškia raginimą sustoti. Nuo raudono šviesoforo signalo iki „draudžiamųjų ženklų“ – tarp kurių, žinoma, yra ir pats „stop“ ženklas – raudona spalva iškart atkreipia jūsų dėmesį ir siunčia aiškią žinutę: privaloma sustoti.

 Mums gerai pažįstamas „stop“ ženklas tokią formą įgavo tik prieš 66 metus.<br> A. Vaitkevičiaus nuotr.
 Mums gerai pažįstamas „stop“ ženklas tokią formą įgavo tik prieš 66 metus.<br> A. Vaitkevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-07-15 10:42

Tačiau tikriausiai nežinojote, kad raudonas „stop“ ženklas tokiu, kokiu yra dabar, buvo tik pastaruosius 66 metus. Prieš tai šis ženklas buvo geltonas, o jame žodis „stop“ buvo užrašytas juodomis raidėmis. Tik 1954 metais „stop“ ženklas tapo ryškiai raudonu su baltomis raidėmis – tokiu, kokį mes jį žinome šiandien.

XX amžiaus pradžioje „stop“ ženklai neturėjo vieningos spalvos ar formos. Suprantama, standartinės spalvos ir formos nebuvimas klaidino vairuotojus, todėl JAV valstybinių greitkelių asociacijos atstovai 1922 metais susirinko, kad nustatytų standartinį ženklo dizainą. Būtent taip atsirado aštuonkampė ženklo forma. Asociacija norėjo išrinkti tokią formą, kad net priešinga kryptimi važiuojantys vairuotojai atpažintų ženklą. Jie pasirinko geltoną spalvą su juodomis raidėmis – manydami, kad tai atkreips vairuotojų dėmesį.

Tiesa, geltona spalva nebuvo pirmasis jų pasirinkimas. Jie iš pradžių galvojo „stop“ ženklus padaryti raudonus – kadangi raudona spalva jau tuomet reiškė raginimą sustoti: juk tai simbolizavo ir raudona šviesoforo spalva, o pats šviesoforas buvo išrastas dar 1912 metais. Tačiau tai turėjo vieną trūkumą – tuomet dar nebuvo raudonos spalvos dažų, kurie su laiku neišbluktų.

Tačiau 1954 metais ženklų gamintojai ėmė naudoti neišblunkančius porcelianinius dažus – tad problema dėl raudonos spalvos dažų išblukimo dingo. Tais metais Jungtinis eismo kontrolės prietaisų komitetas paskelbė, kad „stop“ ženklai bus raudoni su baltomis raidėmis. Vėliau tokia tradicija nusistovėjo ir kitose šalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.