Paaiškino, kodėl išsivalius dantis geriau negerti apelsinų sulčių

Kaip ir kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus ryte atsikėlęs išsivalėte dantis. Tačiau netrukus įsipylėte apelsinų sulčių. Tikriausiai daugelis žinote, kaip viskas baigiasi. Tačiau ar kada nors pagalvojote, kodėl apelsinų sulčių skonis po dantų išsivalymo yra toks blogas? Ar galima to išvengti?

Kaip ir kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus ryte atsikėlęs išsivalėte dantis. Tačiau netrukus įsipylėte apelsinų sulčių.<br>123rf.com nuotr.
Kaip ir kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus ryte atsikėlęs išsivalėte dantis. Tačiau netrukus įsipylėte apelsinų sulčių.<br>123rf.com nuotr.
Kaip ir kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus ryte atsikėlęs išsivalėte dantis. Tačiau netrukus įsipylėte apelsinų sulčių.<br>123rf nuotr.
Kaip ir kiekvienas savo sveikata besirūpinantis žmogus ryte atsikėlęs išsivalėte dantis. Tačiau netrukus įsipylėte apelsinų sulčių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 16, 2020, 5:18 PM

Kaltę dėl keisto, kartaus apelsinų sulčių skonio po dantų išsivalymo galima suversti pastoje esančiam natrio laureto sulfatui (NLS). Ši sudedamoji medžiaga dar yra žinoma kaip paviršiaus aktyvioji medžiaga, ir taip pat randama šampūne bei plovikliuose. Ši medžiaga padeda gaminiui putoti ir labiau pasiklisti.

Nors putos yra smagu ir naudinga paskleidžiant dantų pastą burnoje, ji nėra tokia nekalta. NLS slopina skonio receptorius, kurie užčiuopia saldumą, todėl išsivalę dantis negalite pajusti saldžiųjų apelsinų sulčių natų.

NLS taip pat skaido ant liežuvio esančias sočiąsias molekules, kurios yra vadinamos fosfolipidais. Nors įprastai jūsų skonio receptoriai leidžia aptikti saldų skonį, fosfolipidai neleidžia pajusti kartaus skonio. Todėl kai pradeda veikti NLS, saldus skonis yra užgniaužiamas, o kartus – paryškinamas, dėl ko apelsinų sultys atrodo labai karčios.

Pastos putos yra smagus ir praktiškas dalykas, tačiau jis nėra būtinas siekiant nuvalyti dantis. Jeigu išsivalę dantis visuomet mėgstate išgerti apelsinų sulčių, turėtume pasakyti, jog galima įsigyti ir dantų pastos be NLS.

Tuo tarpu tie, kurie negali atsisakyti nei putojančios pastos, nei apelsinų sulčių, taip pat turi išeičių. Išsivalius dantis galima išgerti vandens ar pakramtyti kramtomosios gumos be cukraus, kuri padeda nuplauti NLS paprasčiausiai padidindama seilių gamybą.

Tikriausiai ne vienas jūsų pagalvojo, kad paprasčiausiai galima viso to išvengti dantis išsivalius po pusryčių. Nors tai leis išvengti kartaus apelsinų sulčių skonio, tai kenkia jūsų dantims.

Maistas, kuriame yra rūgščių, toks kaip apelsinų sultys, kava, gali suminkštinti dantų emalį. Jeigu valysite dantis tuomet, kai bus suminkštėjęs jų emalis, galite sukelti padidėjusį dantų jautrumą, padaryti komestinius pažeidimus ar netgi sukelti skausmą. Jeigu jau valotės dantis po rūgščių prisotinto maisto vartojimo, patariame palaukti bent 30 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.