Netikėta Eifelio bokšto savybė

Žmonijos augimas neretai priklauso nuo medžiagų, kurias ji naudoja, tvirtumo. Juk ilgiausiai trukusios žmonijos epochos buvo pavadintos pagal tuo metu vyravusių medžiagų – tokių kaip akmuo ar geležis – pavadinimus.

 Eifelio bokštas vasarą „paauga“, o žiemą šiek tiek susitraukia – ir pokytis gali siekti 15 centimetrų.<br> 123rf nuotr.
 Eifelio bokštas vasarą „paauga“, o žiemą šiek tiek susitraukia – ir pokytis gali siekti 15 centimetrų.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2020, 9:09 AM

Šiuo metu tvirčiausia mums žinoma medžiaga yra anglies nanovamzdeliai. Tačiau buvo laikotarpis, kai žmonija nežinojo tvirtesnės medžiagos nei plienas. Būtent tada buvo pastatytas Eifelio bokštas, ilgainiui tapęs romantikos simboliu – tačiau ar žinojote, kad jo dydis kinta priklausomai nuo oro temperatūros?

Iš tiesų Eifelio bokštas vasarą „paauga“, o žiemą šiek tiek susitraukia – ir pokytis gali siekti 15 centimetrų. Kaip tai nutinka?

Eifelio bokštas yra pagamintas iš plieno, kuris yra metalas. Visų rūšių metalai turi bendrą bruožą – priklausomai nuo temperatūros, jie plečiasi ar traukiasi. Pokyčių dydis priklauso nuo metalo rūšies ir jo savybių.

Į tokias metalo savybes būtinai atsižvelgiama parenkant metalą statyboms. Pavyzdžiui, dauguma inžinierių palieka tarpus tarp vienos tilto kelio dalies ir kitos, kad liktų vietos metalui plėstis ir trauktis. Jeigu tokie tarpai nebūtų paliekami, tada metalo plėtimosi metu atsiradęs slėgis iškreiptų visą tiltą.

Eifelio bokštą kasmet jį aplanko milijonai žmonių. Jo viršūnėje galima rasti slaptą butą, o pačiame statinyje įrengtas ir prabangus restoranas. Manoma, kad iki šiol Eifelio bokštą aplankė daugiau nei 200 milijonų žmonių.

Įdomu yra tai, kad Eifelio bokštas turėjo būti tik laikinas statinys. Jis buvo skirtas 1889 metais Barselonoje (Ispanija) vykusiai universaliai parodai – bet vis dėlto išliko iki šių dienų.

Eifelio bokštas aukščiausios pasaulyje statinio titulą išlaikė beveik pusę amžiaus – nuo 1889 ir 1930 metų. Tik vėliau prancūzų statinį nukonkuravo „Chrysler“ dangoraižis Niujorke (JAV).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.