Kaip vienas senas televizorius viso kaimo internetą sužlugdė

Laikas bėga greitai – tarp šio straipsnio skaitytojų gal jau bus ir tokių, kurie niekada nėra naudoję kineskopinio televizoriaus. Šie didžiuliai sunkūs prietaisai kadaise būdavo kone kiekvienuose namuose. O kai kuriuose tebėra iki šiol – ir vienas toks televizorius Velse sujaukė viso kaimo interneto ryšį.

 Kartais įsijungdamas kineskopinis televizorius skleisdavo įvairius garsus: kartais tai buvo šnypštimas, o kartais – aukšto dažnio pypsėjimas.<br> 123rf nuotr.
 Kartais įsijungdamas kineskopinis televizorius skleisdavo įvairius garsus: kartais tai buvo šnypštimas, o kartais – aukšto dažnio pypsėjimas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 6, 2020, 3:35 PM

Aberhosanas yra visai nedidelis kaimas Velse. Gražus, kiek senamadiškas, bet jaukus kaimelis nėra labai garsus. Čia nėra daug turistų, o ir garsiais žmonėmis Aberhosanas nėra turtingas. Tačiau dabar apie Aberhosaną kalba ne viena žiniasklaidos priemonė – nes čia įvyko šis tas įdomaus.

Kiekvieną rytą, apie 7 valandą, Aberhosane sutrikdavo interneto ryšys. Bundantys gyventojai sunkiai galėjo skaityti naujienas ar pradėti dieną su mėgstamu „Youtube“ kanalu. Ir ši problema tęsėsi kelis mėnesius. Interneto paslaugų tiekėjas teigė, kad tinklas patiria keistai reguliarius trikdžius – nors šalia nėra jokių įmonių, kurių įranga tokius trikdžius galėtų skleisti.

Inžinierių komanda iš telekomunikacijų tinklus prižiūrinčios bendrovės „Openreach“ į Aberhosaną atvyko su spektro analizatoriumi. Nors tą rytą stipriai lijo, inžinieriai vaikštinėjo kaimo gatvėmis nuo 6 ryto. Apie 7 valandą spektro analizatorius nustatė stiprius elektrinius trikdžius.

Tarsi pėdsekio šuns spektro analizatoriaus vedama komanda priėjo vieną namą, kuriame gyvena pagyvenęs žmogus. Pasirodo, jis savo rytą pradėdavo televizija – kiekvieną rytą 7 valandą jis įsijungdavo savo seną kineskopinį televizorių. Įsijungdamas senas televizoriaus sukeldavo elektromagnetinį triukšmą tinkluose ir taip visiškai sujaukdavo viso kaimo interneto ryšį.

Jei esate vienas iš tų vyresnių žmonių, kurie yra naudoję kineskopinį televizorių, turbūt prisimenate, kad jiems įsijungimui reikėdavo šiek tiek laiko. Kartais įsijungdamas toks televizorius dar skleisdavo ir įvairius garsus – kartais tai buvo šnypštimas, o kartais – aukšto dažnio pypsėjimas. Tai – aukšto lygio elektros impulsų triukšmo garsai (inžinieriai juos vadina SHINE – single high-level impulse noise). Kaip nustatė „Openreach“ specialistai, nauja interneto įranga nėra tinkamai apsaugota nuo SHINE poveikio. O kam? Juk tokių televizorių jau beveik niekas nebeturi.

Dabar, šią Aberhosano problemą bus galima išspręsti – seną televizorių teks keisti nauju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.