Ar tarp Helovino ir Mėnulio pilnaties egzistuoja koks ryšys?

Ar esate pastebėję, kad daugumoje su Helovinu susijusių iliustracijų itin dažnai vaizduojamas pilnas Mėnulis? O kaip dažnai iš tiesų Helovino metu pasitaiko pilnatis? Šios šventės proga atsakome į šiuos klausimus ir pateikiame įdomių faktų.

 Ar esate pastebėję, kad daugumoje su Helovinu susijusių iliustracijų itin dažnai vaizduojamas pilnas Mėnulis?<br> 123rf iliustr.
 Ar esate pastebėję, kad daugumoje su Helovinu susijusių iliustracijų itin dažnai vaizduojamas pilnas Mėnulis?<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 31, 2020, 12:48 PM

Šiais metais Helovino metu galima bus išvysti Mėnulio pilnatį. Tiesą sakant, tai jau antroji pilnatis šį mėnesį: pirmoji vyko spalio 1 dieną o antroji štai nušvis spalio 31 naktį.

Nepaisant visų Helovino paveiksliukų, kuriuose matoma pilnatis, šis reiškinys šventės metu nutinka gana retai – kas maždaug 18-19 metų.

Pats Helovynas kilo senovės keltų Samhaino šventės, kuri būdavo švenčiama pažymint derliaus nuėmimą. Keltams tai taip pat buvo senų metų pabaiga ir naujų pradžia – todėl ši diena buvo vadinama „tarpmetine“. Buvo teigiama, kad mirusiųjų vėlės šią dieną klajoja mėnesienoje.

Jaunatis Helovino metu

Jeigu norite iš tiesų šiurpaus Helovino, reikėtų sulaukti, kada per šią šventę bus Mėnulio jaunatis. Šio Mėnulio fazės metu Žemės palydovo diskas tampa juodu, todėl atrodo, jog danguje išvis nėra mėnulio. Žinoma, Mėnulis yra, tačiau jo tuo metu neapšviečia Saulė.

Štai 2024 metais Helovino Mėnulis bus iš beveik neapšviestas – jo pašvietimas sieks nuo 0 iki 1 procento, priklausomai nuo laiko zonos.

Dar retesnis reginys yra „Juodasis mėnulis“. Nors tai ir nėra astronominis terminas, „Juodasis mėnulis“ yra antroji jaunatis per tą patį kalendorinį mėnesį (kitaip tariant, tai yra „Mėlynojo Mėnulio“ priešingybė).

O pirmoji pilnatis po Helovino yra lapkričio pilnatis, kuris dar vadinamas Bebrų pilnatimi. Anot Šiaurės Amerikos indėnų algonkvinų genties (bei ankstyvųjų kolonistų), tai buvo metas, kuomet bebrams būdavo spendžiami spąstai – prieš užšąlant pelkėms ir siekiant prieš žiemą apsirūpinti šiltais bebrų kailiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.