Paaiškino, kodėl astronautai kartais dėvi baltus, o kartais – oranžinius kosminius kostiumus

Ar kada nors susimąstėte, kodėl astronautai dėvi baltus kosminius kostiumus? Dar daugiau, kodėl kartais matome astronautų nuotraukas su oranžiniais kosminiais kostiumais? Šios spalvos parenkamos ne atsitiktinai – ir tikrai ne dėl grožio. Tiesą sakant, šios spalvos buvo parinktos po daugybės išsamių tyrimų ir eksperimentų.

 Šios spalvos parenkamos ne atsitiktinai – ir tikrai ne dėl grožio. Tiesą sakant, šios spalvos buvo parinktos po daugybės išsamių tyrimų ir eksperimentų.
 Šios spalvos parenkamos ne atsitiktinai – ir tikrai ne dėl grožio. Tiesą sakant, šios spalvos buvo parinktos po daugybės išsamių tyrimų ir eksperimentų.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-12-19 13:59

Astronautai dėvi oranžinės spalvos Advanced Crew Escape Suit (liet. pažangus įgulos išsigelbėjimo kostiumas) kostiumus kosminiam erdvėlaiviui leidžiantis atgal į Žemę arba kylant į kosmosą. Specialus oranžinis atspalvis, dar žinomas „tarptautiniu oranžiniu“ buvo parinktas dėl saugumo – kadangi ši spalva yra puikiai pastebima bet kokioje vietovėje, o ypač jūroje.

Šie oranžiniai kostiumai yra sukurti tam, kad astronautai galėtų būti lengvai pastebimi ir išsigelbėtų tuo atveju, jeigu kosminiam erdvėlaiviui kylant ar leidžiantis nutiktų nelaimė ir astronautai atsidurtų atokiame gamtos kampelyje.

Šie kostiumai yra „apginkluoti“ parašiutu ir peiliu parašiuto virvėms nupjauti – jeigu astronautas netyčia kur nors įstrigtų. Kostiume galima atrasti net pripučiamą gelbėjimosi valtį, kuri prisipildo oru iškart atsidūrusi vandenyje. Kostiumas taip pat turi radijo įrangą, vaistus, jeigu pasidarytų bloga nuo siūbavimo, stroboskopines šviesa, rinkinį laužui įkurti ir kumštines pirštines.

Atviro kosmoso veiklai skirti kostiumai yra baltos spalvos, o astronautai juos dėvi atvirame kosmose. Jie yra skirti tam, kad astronautas nežūtų vakuuminiame kosmose – balta spalva puikiai atspindi karštus Saulės spindulius.

Atviro kosmoso kostiumai turi temperatūros valdymo sistemą, kuri daug kartų panaudoja astronauto prakaitą, kad vėsintų jo kūną sunkiomis sąlygomis. Tokiame kostiume taip pat įtaisyta gertuvė. Šie kostiumai turi dideles deguonies atsargas, talpias baterijas ir radijo įrangą. Baltieji kostiumai yra didesni už oranžinius kostiumus ir turi tvirtą apsauginį karkasą, kuris apsaugo astronautą nuo smulkių kosmose skraidančių šiukšlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.