Nurodė, kas dažniausiai nulemia susižeidimus

Kasmet JAV 40 milijonų žmonių atsiduria skubios pagalbos priėmimo skyriuje – bent jau tokius duomenis pateikia šalies Ligų kontrolės ir prevencijos centrai. Žmonės kreipiasi dėl įvairiausių dalykų – nuo bičių įgėlimų iki automobilių avarijų. Tad kokios dažniausios priežastys, dėl kurių žmonės susižeidžia?

  2018 metais apie 29 procentai žmonių, kurie atsidūrė priėmimo skyriuje dėl sužalojimų, teigė, kad traumą patyrė nukritę.<br> 123rf nuotr.
  2018 metais apie 29 procentai žmonių, kurie atsidūrė priėmimo skyriuje dėl sužalojimų, teigė, kad traumą patyrė nukritę.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 19, 2021, 11:10 AM

John Hopkins Bloomberg mokyklos Viešos sveikatos sužeidimų prevencijos skyriuje dirbantis epidemiologė Susan Baker sako, kad dažniausiai žmonės susižeidžia krisdami, ypač kai kalbama apie gyvybei negresiančius sužeidimus. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, 2018 metais apie 29 procentai žmonių, kurie atsidūrė priėmimo skyriuje dėl sužalojimų, teigė, kad traumą patyrė nukritę. Nacionalinės sužeidimų sekimo elektroninės sistemos duomenimis, dažniausias kaltininkas tampa laiptai.

Su laiptais susiję sužalojimai ypač būdingi vyresniems žmonėms, kurie dažniau krenta dėl suprastėjusių kognityvinių funkcijų ir fizinės sveikatos. Kolorado sužeidimų kontrolės tyrimų centro direktorė Lorann Stallones sako, kad nepalaikant fizinės sveikatos, žmogus praranda balanso jausmą.

Ji pasakoja, kad kūdikiai ir mažamečiai vaikai taip pat dažnai susižeidžia krisdami nuo laiptų – kadangi jie mokosi vaikščioti ir mėgsta tyrinėti aplinką. 2012 metais atliktas tyrimas su 285 kūdikiais, kuris buvo publikuojamas leidinyje „International Journal of Developmental Neuroscience“, atskleidė, kad laiptai yra dažniausia priežastis, dėl kurios mažamečiai vaikai krenta. Toliau rikiuojasi iškritimas iš lovos, pirkinių vežimėlio ar prižiūrinčio asmens rankų.

Kitos sužalojimų priežastys skiriasi priklausomai nuo amžiaus grupės. L.Stallones sako, kad labai daug kas priklauso nuo amžiaus. Pavyzdžiui, 5 metų amžiaus ar vyresni vaikai dažniausiai susižeidžia žaisdami. Šioje amžiaus grupėje dažniausiai susižeidžiama žaidimų aikštelėse, baseinuose, ant batutų ar sportuodami. Šios priežastys yra dažnesnės netgi negu kritimas nuo laiptų. Pavyzdžiui, 2018 metais 5-14 metų amžiaus vaikai dažniau nei kitų grupių vaikai atsidurdavo priėmimo skyriuje nukritę nuo dviračio.

Kasmet didelė dalis paauglių bei jauno amžiaus suaugusiųjų (15-24 metų amžiaus) susižeidžia sportuodami. Nacionalinės sužeidimų sekimo elektroninės sistemos duomenimis, krepšinis ir futbolas yra dažniausia susižeidimo priežastis šioje amžiaus grupėje. Vidutinio amžiaus grupėje sporto inventorius yra viena dažniausių sužeidimų priežasčių. O 2005 metais atliktas tyrimas, kuris buvo publikuotas žurnale „BMC Public Health“, parodė, kad didžioji dalis suaugusiųjų, kurie sulaukė medikų dėmesio, susižeisdavo po to, kai sportuodami krisdavo.

Epidemiologas Steve Mooney iš Harborview sužeidimų prevencijos ir tyrimų centro Sietle (JAV) sako, kad tai nereiškia, jog žmonės turėtų liautis sportavę ar žaidę fizinio aktyvumo reikalaujančius žaidimus. Jis teigia, kad sportas žmonėms yra labai smagi fizinė veikla, kuri turi daug privalumų. Tą patį galima pasakyti ir apie daugelį kitų mūsų kasdienių veiklų, kurios kelia riziką susižeisti – pavyzdžiui, važiavimas dviračiu ir lipimas laiptais. S.Mooney sako, kad tai nereiškia, jog mes turėtumėme liautis tai darę – tiesiog reikėtų turėti omenyje, kad tai kelia riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų