Ar kava ir arbata iš tiesų dehidratuoja žmogaus organizmą?

Kai norite numalšinti savo troškulį, tikriausiai negriebiate nuo karščio garuojančios kavos ar arbatos puodelį. Tačiau ekspertai sako, kad priešingai nei teigia populiarus mitas, kava ir arbata nedehidratuoja žmogaus organizmo.

 Medikas teigia, kad kai išgeriate puodelį kavos ar stiklinę šaltos arbatos, gaunate ne tik dozę kofeino, bet ir tam tikrą kiekį skysčių.<br> 123rf nuotr.
 Medikas teigia, kad kai išgeriate puodelį kavos ar stiklinę šaltos arbatos, gaunate ne tik dozę kofeino, bet ir tam tikrą kiekį skysčių.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-02-01 09:42

Taip, kofeinas yra lengvas diuretikas – o tai reiškia, kad jis skatina papildomą natrio ir vandens kiekio pasišalinimą iš organizmo. Jeigu dažnai šlapinatės ir tokiu būdu prarandate didelį kiekį skysčių, logiška galvoti, kad dehidratuosite. Tačiau Kalifornijos universiteto Davido Geffeno medicinos mokyklos Šeimos medicinos profesorius dr. Danielis Vigilas sako, kad viskas veikia kiek kitaip.

Medikas teigia, kad kai išgeriate puodelį kavos ar stiklinę šaltos arbatos, gaunate ne tik dozę kofeino, bet ir tam tikrą kiekį skysčių. Mokslininkas pasakoja, kad nors kofeinas yra lengvas diuretikas, žmogaus organizmas nepraras daugiau skysčių, nei jis išgėrė kartu su gėrimu, kuriame buvo kofeino. Jis pasakoja, kad žmogaus organizmas sugeba pasisavinti reikiamą skysčių kiekį – o likusiu atsikratyti.

Dėl šių priežasčių rytinis kavos puodelis iš tiesų hidratuoja jūsų organizmą, o ne dehidratuoja. Dr. D.Vigilas sako, kad kasdienis kavos ar arbatos puodelis gali ir turi būti įskaitomas į kasdienį rekomenduojamą 8 stiklinių vandens per dieną kiekį.

O jeigu po rytinio kavos puodelio jaučiate galvos skausmą, kaltininkas greičiausiai bus ne kava. Galbūt žmogus yra jautrus kofeinui ar dehidratacijai – tačiau tai neturi nieko bendro su jūsų mėgstama kava ar arbata.

Parengta pagal „The Time“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.