Mokslininkai teigia atradę laimingo gyvenimo paslaptį

Nuolatos galvojate, kaip galėtumėte pakeisti savo gyvenimą, kad būtumėte laimingesni? Pažadai pradėti sportuoti nuo Naujųjų metų (ar kitos žymesnės datos) ar kažko išmokti nėra blogi – tačiau laimės greičiausiai nesuteiks, jei tai darysite per prievartą. Tuo tarpu mokslininkai turi geresnį ir mokslu paremtą atsakymą.

  Tyrimas parodė, kad siekiant būti laimingu ir sėkmingu, tereikia daugiau laiko praleisti su žmonėmis, kurie daro jus laimingais.<br> 123rf nuotr.
  Tyrimas parodė, kad siekiant būti laimingu ir sėkmingu, tereikia daugiau laiko praleisti su žmonėmis, kurie daro jus laimingais.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 23, 2021, 8:55 AM

2016 metais Harvardo universitete buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo analizuojami per 75 metus sukaupti duomenys. Tyrimas parodė, kad siekiant būti laimingu ir sėkmingu, tereikia daugiau laiko praleisti su žmonėmis, kurie daro jus laimingais.

Harvardo Grant & Glueck tyrimo metu buvo stebimas 268 Harvardo absolventų ir 456 Bostone užaugusių vargingai gyvenančių vyrų fizinis bei emocinis gerbūvis 1939-2014 metais. Ne viena karta mokslininkų analizavo smegenų vaizdus, kraujo pavyzdžius, pačių bandomųjų pranešimus bei šių vyrų bendravimą – kad padarytų jau minėtas išvadas.

O išvados yra paprastos. Anot psichologijos profesoriaus ir tyrimų centro vadovo Roberto Waldingerio, artimi žmonės turi lemiamą reikšmę asmens gerbūviui. Mokslininkas sako, kad 75 metų trukmės tyrimas perteikia paprastą žinutę: geri santykiai daro mus laimingesniais ir sveikesniais. Tad jeigu norite būti laimingesni ir sveikesni, „investuokite“ į artimus ir teigiamus santykius.

Galėjimas pasikliauti kitu žmogumi palaiko aukštą smegenų funkcionavimo lygį ir sumažina emocinį bei netgi fizinį skausmą. Tyrimo metu paaiškėjo, kad žmonės, kurie jaučiasi vieniši, dažniau pajunta sveikatos suprastėjimą ankstyvame gyvenimo laikotarpyje – o taip pat ir anksčiau miršta.

Jei neturite didelės grupės draugų arba neturite partnerio, nesijaudinkite. Žmogui užtenka kelių artimų santykių, kad jis būtų laimingas. R.Waldingeris sako, kad esminės reikšmės neturi draugų kiekis ar partnerio turėjimas – didžiausią reikšmę turi artimų santykių kokybė.

Pritaikyti tyrimo rezultatus savo gyvenime yra ir lengviau, ir sunkiau, nei galvojate.

Tai yra priminimas megzti glaudesnius santykius su žmonėmis, kurių buvimu šalia jūs mėgaujatės. Tačiau priešingai nei gavus naują darbą ar nusipirkus naują automobilį, nuotaikos pokyčiai neįvyksta per naktį. R.Waldingeris sako, kad santykiai yra sudėtingas dalykas, todėl kol investicija į santykius duos laukiamus rezultatus, gali užtrukti.

Mokslininkų teigimu, darbas siekiant išlaikyti artimus santykius, yra vertas rezultato. Tiesą sakant, anot 5 metus turtingus žmones tyrinėjusio mokslininko, teigiamų santykių kūrimas yra vienas iš penkių įpročių, kuriuos įprastai turi savo jėgomis iškilę milijonieriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.