Ar žinojote? Galima išsinuomoti kosminį Hubble teleskopą

Priešingai nei kiti kosminiai teleskopai, Hubble kosminį teleskopas yra prieinamas viešam naudojimui – jeigu tai atitinka naudojimo taisykles.

 Priešingai nei kiti kosminiai teleskopai, Hubble kosminį teleskopas yra prieinamas viešam naudojimui – jeigu tai atitinka naudojimo taisykles.<br> NASA nuotr.
 Priešingai nei kiti kosminiai teleskopai, Hubble kosminį teleskopas yra prieinamas viešam naudojimui – jeigu tai atitinka naudojimo taisykles.<br> NASA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 4:45 PM

Kiekvienais metais peržiūrima daugiau nei 1000 prašymų pasinaudoti šiuo teleskopu – o iš jų apie 200 atrenkama. Šiam tikslui būtina susisiekti su Goddardo kosminių skrydžių centru, esančiu Greenbelte (JAV).

Kiekvienas asmuo gali pateikti prašymą pasinaudoti Hubble kosminiu teleskopu – bet konkurencija gauti laiko naudotis šiuo teleskopu yra didžiulė. Viena pagrindinių priežasčių, dėl kurios žmonės nori pasinaudoti teleskopu yra negalėjimas pasinaudoti Žemėje esančiais teleskopais.

Pasiūlymas naudotis Hubble teleskopu būna metinis, tačiau tokie pasiūlymai būna suskirstyti į įvairias kategorijas – tokias kaip juodųjų skylių, žvaigždžių formavimosi, dangaus objektų Saulės sistemoje ir kitų reiškinių stebėjimus. Stebėjimų teleskopu laikas dažniausiai skirstomas skaičiuojant orbitas, kurių reikia aiškiems stebėjimams.

Žemiau pateikiame pasiūlymų naudotis teleskopu rūšis:

  • Paprastas stebėtojas – šie pasiūlymai dažniausiai apima įprastus planetų, žvaigždžių ar galaktikų stebėjimus;
  • Momentinis stebėjimas – tokiam stebėjimui yra skiriama 45 minutės ar mažiau;
  • Konkrečios galimybės pasiūlymas – šie pasiūlymai yra skirti konkretiems astronominiams reiškiniams stebėti. Tai gali būti naujos planetos, žvaigždės ar kometos atradimas;
  • Direktoriaus nuožiūra skirtas laikas – šį pasiūlymą pateikia Kosminio teleskopo mokslų instituto direktorius, o stebėjimo laikas sudaro 10 procentų viso stebėjimo laiko. Šis laikas dažniausiai skiriamas neeiliniams įvykiams – tokiems, kaip supernovos sprogimas.

Šiuos pasiūlymus svarsto ir atrenka Laiko paskirstymo komitetas. Šie pasiūlymai taip pat yra skirstomi į panašias kategorijas – tokias kaip aktyvios galaktikos, žvaigždžių fizika ir daugiau. Tačiau galutinai patvirtinti leidžiamus pasiūlymus gali tik jau minėtas Kosminio teleskopo mokslų institutas.

Kur galima rasti Hubble teleskopu padarytas nuotraukas?

Yra kelios internetinės svetainės, kuriose galima peržiūrėti Hubble kosminiu teleskopu padarytas nuotraukas. Hubble teleskopo gerbėjai, būsimi astronomai bei kiti žingeidūs žmonės iš šių internetinių svetainių gali gauti daug informacijos.

Dauguma šių internetinių svetainių yra sugrupavusios savo nuotraukų kolekcijas į tam tikras kategorijas, kurios palengvina naršymą. Šios nuotraukos sugrupuotos į egzoplanetas, galaktikas, iliustracijas, ūkus, juodąsias skyles, žvaigždžių sistemas, žvaigždžių spiečius ir žvaigždes. Be to, šiose svetainėse yra įdomių vaizdo įrašų apie žvaigždžių stebėjimus bei informacija apie Hubble teleskopą.

Žemiau pateikiame populiaresnių svetainių sąrašą:

Kiek laiko dar gyvuos Hubble teleskopas?

Hubble kosminis teleskopas pasitarnavo žmonijai naujais atradimais ir galimybėmis dar geriau tyrinėti Visatą ir kosmosą. Teleskopas skrieja aplink Žemę ir siunčia nuotraukas nuo pat 1990 metų.

Pilnu pajėgumu teleskopas veikė iki 2020 metų, ir daugiau jis jau nebebus prižiūrimas. Iš pradžių buvo tikimasi, kad teleskopas tarnaus 15 metų, tačiau sėkmingos kosminės misijos tarp 1993 ir 2009 metų prisidėjo prie teleskopo ilgaamžiškumo.

Hubble misijos vadovas Thomas Brownas teigia, kad sprendžiant iš paskutinio pranešimo apie Hubble teleskopo būklę, jis turėtų veikti didesniu nei 80 procentų pajėgumu dar iki 2025 metų.

Kas gali nutikti Hubble teleskopui?

Didysis teleskopas nėra nemirtingas, todėl ateis laikas, kuomet jis nustos veikti. Šis kosminis teleskopas turi 3 valdymo sistemas, užtikrinančias tinkamą jo veikimą. Tačiau joms patiriant didelę kosminę radiaciją, ilgainiui jutikliai nusidėvi.

Neskaitant to, didžiausią grėsmę teleskopo veikimui kelia komunikacijos sistemos sutrikimo rizika. Teleskopas turėjo šešias giroskopines pavaras, tačiau dabar liko tik dvi. Įprastai teleskopo veikimui užtenka 2 tokių pavarų, tačiau dar viena reikalinga kaip atsarginė. Giroskopai yra naudojami valdant teleskopo judėjimą ir išlaikant jo buvimo vietą.

Kokia atrodys Hubble teleskopo egzistencijos pabaiga?

NASA pasiūlė du variantus, kaip galima būtų užbaigti Hubble teleskopo darbą orbitoje. Pirmas variantas yra pašalinti teleskopą iš orbitos, kad jis nukristų į Ramųjį vandenyną saugiausiu ir kontroliuojamu būdu.

Hubble teleskopas skrieja 568 kilometrų aukštyje virš Žemės. Nevaldomas didžiulio teleskopo kritimas iš tokio aukščio gali sukelti didelių pasekmių, jei jis nukristų ant Žemės paviršiaus.

Antras variantas – taip pat pašalinti jį iš orbitos, tačiau išstumiant jį kuo toliau nuo Žemės. Šis būdas gali būti geresnis, tačiau brangesnis.

Kas pakeis Hubble teleskopą?

Naujausia ir ambicingiausia kosminė observatorija yra Jameso Webbo kosminis teleskopas, kuris jau užbaigtas ir planuojamas paleisti šį rudenį. Šis teleskopas yra tarsi įpėdinis, kuris pratęs Hubble teleskopo darbus.

Hubble teleskopas gražioms nuotraukoms užfiksuoti naudoja regimąją šviesą. Tuo tarpu Jameso Webb yra infraraudonųjų spindulių teleskopas, kuris ketina stebėti pirmąsias Visatoje susiformavusias žvaigždes ir galaktikas.

Šie kosminiai kūnai yra labai toli, o jų skleidžiamos bangos yra infraraudonojoje spektro dalyje. Dėl šios priežasties siekiant užfiksuoti šiuo objektus reikia infraraudonųjų spindulių teleskopo.

Taigi, abu šie teleskopai turi skirtingas galimybes – ir negalima vienareikšmiškai teigti, kad Jameso Webbo teleskopas yra tiesioginis Hubble teleskopo pakaitalas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.