Seniausioms pasaulyje identiškoms dvynėms – 107 metai (ir 300 dienų)

Pranešama, kad dvi seserys iš Japonijos, kurioms netrukus sueis 108 metai, yra seniausios identiškos dvynės pasaulyje.

 Dvi seserys iš Japonijos, kurioms netrukus sueis 108 metai, yra seniausios identiškos dvynės pasaulyje.<br> AP / Scanpix nuotr.
 Dvi seserys iš Japonijos, kurioms netrukus sueis 108 metai, yra seniausios identiškos dvynės pasaulyje.<br> AP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2021, 10:29 AM

Seserys Umeno Sumiyama ir Koume Kodama gimė 1913 m. lapkričio 5 d. – taigi joms yra 107 metai ir 300 dienų, praneša „Associated Press“. Taip buvo sumuštas ankstesnis seniausių pasaulyje identiškų dvynių rekordas, kuris priklausė Kin Naritai ir Gin Kanie taip pat iš Japonijos, kurioms buvo 107 metai ir 175 dienos. (Kin Narita mirė 2000 m., būdama 107 metų, o Gin Kanie – po metų, sulaukusi 108 metų).

Pirmadienį (rugsėjo 20 d.) Guinnesso rekordų knyga patvirtino, kad Sumiyama ir Kodama yra seniausios dvynės pasaulyje. Šiuo metu seserys gyvena skirtingose vietose, o sertifikatus joms įteikė namų slaugos darbuotojai, sakoma pranešime.

Moterys gimė Japonijoje, Šodošimos saloje, gausioje šeimoje, kurioje iš viso augo 11 vaikų. Baigusi pradinę mokyklą, Kodama persikėlė į Kiūšiū dirbti tarnaite, o Sumiyama liko saloje. Ištisus dešimtmečius seserys matydavosi retai – iki kol sulaukė 70 metų, kai vėl suartėjo ir pradėjo kartu vykti į piligrimines keliones.

JAV Nacionalinio sveikatos instituto (NIH) duomenimis, ilga žmogaus gyvenimo trukmė priklauso nuo genetikos, aplinkos ir gyvenimo būdo. Mokslininkai tiria šimtamečius ir „superšimtamečius“ (žmones, kurie gyvena iki 110 metų ir ilgiau), kad geriau suprastų veiksnius, kurie lemia ilgą gyvenimą.

Kai kurie mokslininkai spėja, kad tokie gyvenimo būdo veiksniai, kaip mityba ir fizinis aktyvumas, yra svarbūs per pirmuosius 80 gyvenimo metų – o vėliau, žmogui senstant sveikatai tampa vis svarbesni genetiniai veiksniai.

Taip pat neseniai atliktu tyrimu nustatyta, kad šimtamečiai gali turėti ypatingų žarnyno bakterijų, kurios padeda apsisaugoti nuo infekcijų.

Guinnesso rekordų knygos duomenimis, seniausias šiuo metu gyvenantis žmogus yra Kane Tanaka iš Fukuokos (Japonija), kuriam šiuo metu yra 118 metų.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?