Triukšmingiausias gyvūnas pasaulyje, kuris savo „balsu“ gali pražudyti žmogų

Kašalotai yra įspūdingi sutvėrimai dėl daugybės priežasčių. Jie yra labai stiprūs ir minta vandenynų gilumose kalmarais, kurie dydžiu kartais prilygsta patiems kašalotams. Tačiau tuo pačiu šalia nardytojų jie atrodo ramūs ir draugiški.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 9:02 AM

Tiesą sakant, vienintelis būdas prie jų prisiartinti yra nėrimas be jokios įrangos. Mat kašalotai dažnai vengia garsų, kuriuos skleidžia nardymo įranga, o taip pat povandeniniai laivai ir robotai.

Taip pat kašalotai gali skleisti itin galingą garsą. Tiesą sakant, jie yra garsiausi gyvūnai pasaulyje. Nardytojai apibūdina jų skleidžiamą garsą kaip perveriantį visą kūną. Skamba neįtikėtinai, bet kašalotų skleidžiamas garsa yra toks galingas, kad jie tarpusavyje sugeba komunikuoti net ir būdami vienas nuo kito per tūkstančius kilometrų.Garsas toks stiprus, kad gali nesunkiai sudraskyti nardytojų ausų būgnelius, o sukeliama virbacija gali pražudyti žmogų. Nardytojai net kalba apie kašalotų skleidžiamų garsų šalutinį poveikį – kaistantį kūną ir dalinį paralyžių.

Jei normalaus žmogaus kalbėjimo metu yra skleidžiamas 60-65 decibelų stiprumo garsas, kašalotų spragsėjimas (jis taip apibūdinamas dėl skleidžiamo garso specifiškumo), gali pasiekti net 235 decibelų. Palyginimui, garsus roko koncertas skleidžia maždaug 115 decibelų garsą, o lėktuvo variklis – 140 decibelų garsą. Tad be jokių abejonių, kašalotai yra triukšmingiausi gyvūnai pasaulyje ir nenuostabu, kad jie gali bendrauti savo skleidžiamais garsais būdami net ir skirtingose vandenyno pusėse. 180 decibelų garsas yra pakankamas, kad sunaikintų ląsteles ausyse.

Nardytojai taip pat kalba apie nepaprastą ryšį su šiais gyvūnais. Ir jis yra visiškai kitoks nei ryšys su bet kuriuo kitu pasaulio gyvūnu. Jie nenuplaukia šalin nepuola – kašalotai ima smalsauti. Dažniausiai jie mielai priima nardytojus į savo erdvę ir netgi siunčia pasisveikinimo garsus. Kitaip tariant, jie mėgina patys susisiekti su nardytojais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.