Kokio ilgio yra traukinio avarinio stabdymo kelias?

Traukiniai negali greitai sustoti ar nusukti į šoną. Vidutinis krovininis traukinys yra maždaug 2 kilometrų ilgio (90-120 geležinkelio vagonų). Kai toks traukinys juda 90 kilometrų per valandą greičiu, jo mašinistui nuspaudus avarinį stabdį, traukinys sustoja tik nuvažiavęs dar 1,5 ar daugiau kilometrų.

 8 vagonų keleiviniu traukiniui, judančiam 130 kilometrų per valandą greičiusustoti reikia apie 1,5 kilometro.<br> V. Skaraičio nuotr.
 8 vagonų keleiviniu traukiniui, judančiam 130 kilometrų per valandą greičiusustoti reikia apie 1,5 kilometro.<br> V. Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 16, 2022, 10:33 AM

Panašiai yra ir su 8 vagonų keleiviniu traukiniu, judančiu 130 kilometrų per valandą greičiu: jis pilnai sustoja nuvažiavęs apie 1,5 kilometro. O kaip šie skaičiai atrodo kitų transporto priemonių kontekste?

Anot JAV Nacionalinės saugumo tarybos, kitos transporto priemonės pilnai sustoja nuvažiavusios štai tokius atstumus:

  • Lengvasis keleivinis automobilis, važiuodamas 90 kilometrų per valandą greičiu, idealiomis sąlygomis esant avariniam stabdymui sustoja nuvažiavęs 60 metrų. Ir tokį skaičių mes galime gauti tik su keliomis sąlygomis – padangos ir stabdžiai yra puikios būklės, o kelias yra sausas.
  • Komercinis autobusiukas ar autobusas važiuodamas tokiu pačiu greičiu pilnai sustos už 69 metrų.
  • Komercinis sunkvežimis ar sunkvežimis su priekaba važiuodamas tokiu pačiu greičiu pilnai sustos už 90 metrų (vienos amerikietiško futbolo aikštės ilgis).
  • Lengvojo geležinkelio traukiniai pilnai sustoti važiuojant minėtu greičiu reikės 180 metrų.
  • Palyginimui, vidutiniam krovininiam traukiniui važiuojant minėtu 90 kilometrų per valandą greičiu, pilnai sustoti reikia 18 amerikietiško futbolo aikščių ilgį atitinkančio atstumo.

Nors žiūrint į atvažiuojantį traukinį gali pasirodyti, kad jis yra toli ir juda lėtai, jokiais būdais neapsigaukite! Lygiai taip pat atrodo, kad ir lėktuvai danguje skrenda lėtai – tačiau iš tiesų tai tėra optinė iliuzija.

Nerizikuokite – neteisingai įvertinti traukinio greitį ir atstumą lengva, o ypač naktį. Jei pamatote traukinį – geriau tiesiog palaukite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.