Baisiausia pūga pasaulyje, nusinešusi 4000 gyvybių

Prieš 50 metų žemutiniame Kaukaze ir Irane praūžė mirtiniausia pūga, kuri nusinešė 4000 žmonių gyvybes. Ši audra buvo pavadinta „1972-ųjų pūga“ ir ji buvo išties neeilinė – nuo žemės paviršiaus ji nušlavė apie 200 kaimelių.

 Prieš beveik 50 metų žemutiniame Kaukaze ir Irane praūžė mirtiniausia pūga, kuri nusinešė 4000 žmonių gyvybes.<br> 123rf nuotr.
 Prieš beveik 50 metų žemutiniame Kaukaze ir Irane praūžė mirtiniausia pūga, kuri nusinešė 4000 žmonių gyvybes.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2022, 9:34 AM

1972 metų sausį praūžus ne vienai audrai, vasario mėnesį kilusi pūga keliavo per vakarų Iraną į Azerbaidžaną, o tarp vasario 3 ir 8 dienos iškrito apie 8 metrai sniego – maždaug tiek, koks yra dviejų su puse aukštų pastato aukštis. Dėl to nutrūko telefono linijos, sniege paskendo keleiviniai traukiniai, taip pat kaimeliai, o automobiliai tokios sniego masės buvo tiesiog traiškomi.

Didelė vakarų Irano dalis buvo visiškai palaidota po sniegu maždaug savaitę laiko. Tie keli, kurie išgyveno , kelias dienas turėjo tverti -25 laipsnių speigą, o taip patvandens, maisto, šilumos ir medicininės pagalbos nebuvimą. Dar daugiau – tuo metu provincijoje siautė mirtinas virusas.

1972 metų vasario 9 dieną, maždaug praėjus savaitei laiko po nesustojamo snygio, pūga parai nurimo, leisdama Irano gelbėtojams sraigtasparniu nuvykti į vietoves, apklotas storu sniego sluoksniu.

Anot „Asociated Press“ pranešimų, kai kurie gelbėtojai, kurie nusileido ant sniego pusnių Šeklabo kaimelyje ištisas dvi dienas kasėsi pro 2 metrus sniego dangą, tačiau rado tik 18 sušalusių kūnų ir nė vieno gyvo žmogaus – nors kaimelyje gyveno 100 žmonių.

Dar viena pūga prasidėjo vasario 11 dieną, dėl ko gelbėtojai turėjo nutraukti savo paieškas. Kariuomenės sraigtasparniai ant sniego pusnių išbarstė 2 tonas duonos, tikėdamiesi, kad žmonės prasikas pro sniegą ir ras maisto – tačiau tai niekada neįvyko.

Antra mirtiniausia pūga prasiautė 2008 metais Afganistane, pražudydama 926 žmones ir atpūsdama -30 laipsnių speigą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.