Šunų mityba: kaip sužinoti, kas jiems skaniausia

Jūsų šuns liežuvis yra jo skrandžio „vartų“ sargas. Atskirdamas skanų nuo neskanaus maisto, šuns liežuvis skatina jį ėsti kaloringą maistą ir vengti nuodingo.

 Skirtingi šunys pirmenybę teikia skirtingam maistui ir skoniams – priklausomai nuo to, ką įprato ėsti. <br> 123rf nuotr.
 Skirtingi šunys pirmenybę teikia skirtingam maistui ir skoniams – priklausomai nuo to, ką įprato ėsti. <br> 123rf nuotr.
 Skonio receptoriai skirtingose liežuvio dalyse reaguoja į skirtingas mikroskopines molekules. <br>  123rf nuotr.
 Skonio receptoriai skirtingose liežuvio dalyse reaguoja į skirtingas mikroskopines molekules. <br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 5, 2022, 9:15 AM

Jei pažvelgsite į šuns snukio ertmę (taip pat ir į savo burnos ertmę), pamatysite ten daug įvairių iškilimų, vadinamų papilėmis, kurių kiekvienoje yra skonio receptorių grupė. Kiekviename skonio receptoriuje yra apie 50 skonio receptorių ląstelių. Šunys jų turi mažiau nei mes – apie 1700, o mes – 9000.

Skonio receptoriai skirtingose liežuvio dalyse reaguoja į skirtingas mikroskopines molekules. Kaip ir mes, šunys gali atpažinti saldumą, rūgštumą, sūrumą ir kartumą. Tačiau priešingai nei mes, jie turi specialius skonio receptorius, kurie skirti ragauti tik vandenį. Tad šunims vanduo tikriausiai nėra beskonis, kaip kad jį apibūdiname mes. Šie vandens receptoriai yra liežuvio galiuke – būtent šią liežuvio dalį šunys panardina į vandenį jį lakdami.

Tuo tarpu žmonių liežuvio galas pagrinde skirtas atpažinti saldumą – dėl ko mes liežuvio galiuku mėgstame laižyti saldainius. O štai šunys saldumą geriausiai jaučia galine liežuvio dalimi. Būtent dėl to atrodo, kad šunys saldainius tiesiog ryja.

Šunys galinėje gerklės dalyje taip pat turi skonio receptorius – kad galėtų pajusti maisto, kurį praryja (atrodo, tarsi įkvepia), skonį.

Mažai sūrumo

Palyginus su žmonėmis, šunys menkai jaučia druskos skonį. Taip yra dėl to, kad jie įprato ėsti mėsą, o joje natūraliai yra pakankamai druskų, kad patenkintų organizmo poreikį ir nereikėtų jos papildomai ieškoti. Bet kokiu atveju, sūrumą šunys šiek tiek jaučia ir gali įvertinti.

Skirtingos šunų rūšys pirmenybę teikia skirtingam maistui ir skoniams – priklausomai nuo to, ką įprato ėsti. 80 procentų vilkų mitybos sudaro mėsa, todėl jūsų šuo taip pat pirmenybę teikia mėsai. Vis dėlto, šunys yra visaėdžiai – o tai reiškia, kad ėda tiek augalus, tiek kitus gyvūnus, praktiškai bet ką.

Atlikti bandymai parodė, kad šunys labiausiai mėgsta jautieną ir kiaulieną, mažiau – vištieną ir ėrieną. Jiems taip pat labiau patinka šiltas ir drėgnas maistas, o ne sausas ir šaltas.

Žinoma, kaip ir žmonės, šunys turi ir individualių poreikių. Jie daugiausiai priklauso nuo to, kokį maistą gyvūnas ėdė dar būdamas mažas. Vienas tyrimas netgi parodė, kad mėgstamiausias šuns maistas gali būti susijęs su tuo, ką besilaukdama ėdė jo mama.

Dauguma šunų mėgsta įvairovę – jeigu juos maitinsite kasdien tuo pačiu maistu, jiems atsibos. Tačiau jei į gyvūno maisto racioną vis įtrauksite kažko naujo, maistu jie mėgausis. Tiesa, šioje vietoje išsiskiria šunys, kurie augant buvo šeriami vienodu maistu. Jie nelinkę išbandyti naujo maisto ir dažniausiai vengia bet kokių kulinarinių nuotykių.

Šuns pasirinkimas

Kaip žinoti, ką labiausiai mėgsta jūsų šuo? Vienas būdas – kasdien duoti šuniui skirtingo maisto ir stebėti, kurią dieną jis labiausiai ištuština dubenėlį. Jeigu norite viską atlikti pagal mokslinius standartus, dubenėlį galite pasverti. Tačiau ką daryti, jeigu šuo kasdien dubenyje nepalieka nė trupinėlio, nepriklausomai nuo to, kokį maistą jam duodate? Arba jeigu vieną dieną jis alkanesnis nei kitą? Arba jeigu vienas maistas yra sotesnis nei kitas? Tokiu atveju galima pasiūlyti augintiniui du dubenėlius su skirtingu maistu – ir žiūrėti, kurio maisto jis suėda daugiau. Tiesa, ir tokiu atveju šuo gali paprasčiausiai viską suėsti. Arba gyvūnas gali būti pripratęs ėsti tik iš kairiojo ar dešiniojo dubenėlio.

Šunų maistą gaminančios įmonės atlieka bandymus su šimtais šunų – kad sužinotų, kokiam maistui jie teikia pirmenybę, o į šiuos bandymus jie turi įtraukti daugybę veiksnių, kurie gali turėti įtakos rezultatams. Įmonės gali išmatuoti, kiek kokio maisto šuo suvalgo per vieną sekundę, taip pat kiek kartų maistą kramto ar kokio dydžio yra jo kąsniai. Panašų bandymą galite atlikti ir pas save namie:

  1. Įsitikinkite, kad jūsų šuniui maistas nekelia agresijos – kadangi bandymui reikės įvairaus maisto;
  2. Jums reikės dviejų dubenėlių, nedidelės širmos ir vienodų porcijų dviejų rūšių maisto;
  3. I dubenėlius įdėkite po vieną maisto gabaliuką ir uždenkite širma taip, kad pro ją jūsų šuo galėtų apuostyti maistą;
  4. Tuomet padėkite dubenėlius vienodu atstumu nuo šuns ir nuimkite širmą;
  5. Pakeiskite širmą ir pakartokite viską su tuo pačiu maistu, tačiau šįkart maistą apkeiskite pusėmis;
  6. Kartokite tai tol, kol šuo aiškiai pademonstruos savo favoritą. O tada jau galite imti ir lyginti mėgstamesnį maistą su kitu maistu.

Parengta pagal „American Kennel Club“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.