Šalis, kurioje mokytis netrukdo ir potvyniai: pamokos vyksta neįprastoje transporto priemonėje

Bangladešo šiaurės vakaruose esančioje Atrai upėje, aukštoje žolėje, kuria apaugusi upės pakrantė, pririšta nedidelė smėlio spalvos valtis. Valties viduje daugybė siaurų suoliukų, ant kurių sėdi vaikai.

 Valtis, kurioje vaikams vyksta pamokos.<br>Mahmud Hossain, NPR nuotr.
 Valtis, kurioje vaikams vyksta pamokos.<br>Mahmud Hossain, NPR nuotr.
 Pasibaigus pamokoms, visi vaikai parplukdomi namo ir paleidžiami.<br> Mahmud Hossain, NPR nuotr.
 Pasibaigus pamokoms, visi vaikai parplukdomi namo ir paleidžiami.<br> Mahmud Hossain, NPR nuotr.
 Kai visa klasė susėda į laivą, jie atplaukia prie upės kranto ir pamokos prasideda.<br>Mahmud Hossain, NPR nuotr.
 Kai visa klasė susėda į laivą, jie atplaukia prie upės kranto ir pamokos prasideda.<br>Mahmud Hossain, NPR nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 20, 2022, 9:34 AM

Šioje trečiokų klasėje mokosi 29 mokiniai – daugiau jų į siaurą valtelę sutalpinti būtų sunku. Vaikai sėdi susigrūdę ir susirėmę pečiais, žiūrėdami į lentą laivelio gale.

Kai mokytojas paprašo savanorio mintinai pasakyti daugybos lentelę, 8-metės Nilos Khatun ranka pakyla pirmoji. Ji vadovauja bengališkai klasės skanduotei, kuri prasideda „šeši kart vienas lygu šeši“. Skanduotė pabaigiama „šeši kart devyni lygu penkiasdešimt keturi“.

Bangladešo pedagogai susiduria su problema. Jų veiklą riboja ne tik finansinių išteklių stoka, pasenę vadovėliai ir perpildytos klasės – šiems mokytojams rūpestį kelia ir musoniniai lietūs. Potvyniai Bangladeše tokie dažni, jog mokiniai net negali patekti į klases.

Ši valtis – viena iš 23-jų ištisus metus veikiančių plaukiojančių mokyklų šioje Bangladešo dalyje. Jas valdo pelno nesiekianti vietinė organizacija „Shidhulai Swanirvar Sangstha“.

Kiekvieną rytą valtis plaukia upe ir pasiima mokinius. Kai visa klasė susėda į laivą, jie atplaukia prie upės kranto ir pamokos prasideda.

Be įprastų pradinių klasių pamokų – bengalų kalbos, anglų kalbos, matematikos ir gamtos mokslų – mokiniai taip pat žiūri vaizdo edukacinius filmukus apie Meenos ir jos augintinio papūgos Mithu nuotykius.

Bangladešas yra ne tik aštunta pagal gyventojų skaičių valstybė pasaulyje – čia gyvena 160 mln. žmonių – bet ir viena iš labiausiai nuo potvynių kenčiančių šalių.

Šalis yra didžiulėje deltoje, kurią sudaro Gango, Meghanos ir Brahmaputros upės, nešančios rudų nuosėdų pilną vandenį iš Himalajų į Bengalijos įlanką. Didžioji šalies dalis virš jūros lygio iškilusi vos penkis metrus. Smarkių musoninių liūčių metu net 70 proc. šalies teritorijos gali atsidurti po vandeniu.

Vienintelis laive esantis mokytojas Mafya Begumas pasakoja, kad vykstant liūtims vietiniai kaimai būna atskirti nuo likusio pasaulio. Keliai atsiduria po vandeniu, o vienintelis būdas išvykti – plaukti valtimi.

„Shidhulai Swanirvar Sangstha“ įkūrėjas Mohammedas Rezwanas užaugo būtent šioje Bangladešo dalyje. Jis sako, kad jeigu aplankysite šias vietoves, pamatysite, kaip liūčių sezono metu žmonės yra izoliuojami, todėl tampa sunku gyventi normalų gyvenimą.

Pirmąją plaukiojančią mokyklą M.Rezwanas įkūrė 2002 metais. Jis sako, kad jeigu vaikai negali nuvykti į mokyklą, tuomet mokykla turėtų vykti pas vaikus. Idėjos esmė – užtikrinti mokymą visais metų laikais.

Jo vadovaujama ne pelno siekianti organizacija šioje Bangladešo dalyje dabar valdo 23 plukiojančias mokyklas. „Shidulai“ taip pat valdo ir penkias plaukiojančias medicinos klinikas bei pradėjo plaukioti upėmis su vaikų žaidimų aikštele ir biblioteka. Visos jų paslaugos yra nemokamos. M.Rezwanas sako, kad „Shidhulai“ programoms apmokėti lėšas skiria nacionalinės ir tarptautinės grupės bei pavieniai rėmėjai.

2005 m. „Shidhulai“ laimėjo Billo ir Melindos Gates'ų fondo įsteigtą 1 mln. dolerių premiją „Access to Learning Award“. 2012 m. ši grupė laimėjo JT apdovanojimą už aplinkosaugos veiksmų įkvėpimą. 2006 m. JTVP (Jungtinių tautų vystymosi programa) apdovanojo „Shidhulai“ Pusiaujo apdovanojimu ir teigė, kad ši grupė „regiono vandens kelius iš kliūčių žmogaus vystymuisi paverčia švietimo, informacijos ir technologijų keliais“.

Tokios grupės kaip „Shidhulai“ per pastarąjį ketvirtį amžiaus padėjo Bangladešui padaryti didžiulę socialinę pažangą. Nuo 2000 m. skurdo lygis šalyje sumažėjo perpus. Pasaulio banko duomenimis, 2015 m. ji iš „mažas pajamas“ gaunančios šalies tapo „žemesnių vidutinių pajamų“ šalimi. Šalies ekonomika yra viena sparčiausiai augančių pasaulyje, tačiau didžioji dalis šio ekonominio pakilimo nepasiekia Bangladešo kaimų.

M.Rezwanas sako, kad svarbu užtikrinti, jog kasmetiniai Bangladešo potvyniai nesudarytų sunkumų vaikams iš atokių vietovių lankyti mokyklos ir neįkalintų jų skurde. Plaukiojančias klases jis vadina „mokykliniu autobusu ir mokykline klase viename“.

Po rytinių pamokų valtininkas užveda dyzelinį valties-mokyklos variklį, parplukdo mokinius atgal į jų kaimus ir paima grupę vyresnių vaikų popietinėms pamokoms.

M.Rezwanas sako, kad šių mokyklų mobilumas Bangladešo kaimo vietovėse turi dar vieną privalumą. Jo teigimu, kaimo vietovėse tėvai dažniausiai būna susirūpinę mergaičių saugumu – jeigu jos turi į mokyklą keliauti didelius atstumus, tėvai jų neišleis. Tačiau šiuo atveju mokslas pats atkeliauja į namus, todėl tėvai dėl saugumo per daug nesijaudina.

Tokios nuomonės laikosi ir trečiokės Nilos tėvai. Jos mama Musa Khatun sako, kad jei ne plaukiojanti mokykla, Nila tikriausiai išvis nelankytų mokyklos – mat niekur arti tokios įstaigos nėra.

Nila su tėvais ir mažąja sesute gyvena dviejų kambarių name žvejų kaimelyje prie Atrai upės. Sienos – tik iš nendrių išaustos paklodės. Kaime nėra elektros, išskyrus nedideles saulės baterijas, kurias kai kurie gyventojai turi ant stogų.

M.Khatun sako, kad liūčių sezono metu kaimą galima pasiekti tik valtimi. Jų šeima išgyvena  netoliese esančiose lygumose augindama džiutą. Šis ilgas, pluoštinis augalas naudojamas maišeliams iš drobės gaminti. Tačiau Nilos mama mato kitokią Nilos ateitį – ji sako, kad Nila yra protingiausias jų šeimos narys. Jų šeimoje niekas niekada nestudijavo koledže – tačiau M.Khatun tvirtina, kad jos dukra bus gydytoja.

O Nila entuziastingai linkčioja galva.

Parengta pagal „NPR“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.