Įdomi priežastis, kodėl paukščiai į lizdus parsineša cigarečių nuorūkas

Cigarečių nuorūkų kišimas į lizdus neatrodo kaip savaime suprantmas dalykas, tiesa? Tačiau ekologų komanda sako, kad toks elgesys ne toks jau ir nenatūralus, o gali būti paprasčiausiai dar senovėje įvykusio prisitaikymo šiuolaikinė versija.

Komanda mano, kad nuorūkų nešimas į lizdą - ne toks jau ir nenatūralus procesas.<br> 123rf nuotr.
Komanda mano, kad nuorūkų nešimas į lizdą - ne toks jau ir nenatūralus procesas.<br> 123rf nuotr.
Nors cigarečių nuorūkos atbaido parazitus, nuorūkų poveikis paukščiams gali būti ir neigimas.<br>  123rf nuotr.
Nors cigarečių nuorūkos atbaido parazitus, nuorūkų poveikis paukščiams gali būti ir neigimas.<br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-23 15:56, atnaujinta 2022-03-23 16:18

Nuo seno žinoma, kad paukščiai savo lizdus iškloja augmenija, kurioje gausu junginių, atbaidančių parazitus. Žinoma ir tai, kad tabako lapuose esančios cheminės medžiagos atbaido nariuotakojus – pavyzdžiui, parazitines erkes. Todėl Meksikos nacionalinio autonominio universiteto ekologė Monserrat Suárez-Rodríguez ir jos kolegos domėjosi, ar miesto paukščiai taip pat šiam tikslui naudoja cigarečių nuorūkas.

Žurnale „Biology Letters 1“ paskelbtame tyrime mokslininkai nagrinėjo dviejų Šiaurės Amerikos žemyne paplitusių paukščių rūšių lizdus. Jie išmatavo lizduose esantį celiuliozės acetato (cigarečių nuorūkų sudedamosios dalies) kiekį ir nustatė, kad kuo jo buvo daugiau, tuo mažiau lizduose buvo parazitinių erkių.

Komanda taip pat tikrino, ar parazitus atbaidantis cigarečių nuorūkų poveikis susijęs su nikotino kiekiu, ar su nuorūkų struktūra ir kitomis savybėmis. M.Suárez-Rodríguez ir jos kolegos savo universiteto miestelyje į 27 naminių žvirblių ir 28 naminių pečialindų lizdus padėjo specialias gaudykles. Gaudyklėse, kuriose parazitams privilioti naudojama šiluma, buvo pritvirtinti celiuliozės pluoštai ir rūkytų arba nerūkytų cigarečių filtrai, taip pat lipni juosta nariuotakojams gaudyti.

Po 20 minučių komanda nustatė, kad prie prietaisų su nesurūkytomis nuorūkomis buvo prilipę daug daugiau parazitų nei prie prietaisų su surūkytomis nuorūkomis (jose daugiau nikotino, nes per jas perėjo cigarečių dūmai). Iš tiesų – lizduose, kuriuose buvo paukščių kiaušiniai, spąstuose su nesurūkytomis cigaretėmis buvo sugauta vidutiniškai dvigubai daugiau parazitų.

Ekologas Timothy Mousseau iš Pietų Karolinos universiteto sako, kad jį tai privertė susimąstyti – ar iš tiesų šie paukščiai teikia pirmenybę cigarečių rūšims su didesniu nikotino kiekiu? Jei taip, tai galėtų reikšti, kad toks elgesys iš tiesų išsivystė kaip adaptyvus atsakas į parazitų keliamus iššūkius.

Nors cigarečių nuorūkos atbaido parazitus, anot M.Suarez-Rodriguez, nuorūkų poveikis paukščiams gali būti ir neigimas – nes daugelis jose esančių junginių yra žinomi kancerogenai, o kai kurie ir pesticidai.

Parengta pagal „Nature“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.