Svarbu žinoti: jūsų širdies ritmas gali prognozuoti gyvenimo trukmę

Danijos mokslininkai 2013 metais leidinyje „Heart“ paskelbė tyrimą, kuris parodė, kad jei vyrų širdies plakimo dažnis esant ramybės būsenoje padidėja dešimčia dūžių per minutę, jų mirtingumo rizika išauga 16 procentų.

Mokslininkai išsiaiškino, kad vyrų, kurių širdis ramybės būsenoje plaka dažniau, mirtingumas yra padidėjęs.<br> 123rf iliustr.
Mokslininkai išsiaiškino, kad vyrų, kurių širdis ramybės būsenoje plaka dažniau, mirtingumas yra padidėjęs.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-24 09:47, atnaujinta 2022-03-24 12:02

Šiam tyrimui Kopenhagos „Gentofte“ ligoninės universiteto mokslininkai ištyrė 5249 sveikus vyrus, kurie tyrimo pradžioje, 1971 metais, buvo vidutinio amžiaus. Iš pirminių dalyvių iki devintojo dešimtmečio vidurio išgyveno 3354, o pakankamai duomenų apie širdies ritmą mokslininkai turėjo iš 2798 vyrų. Mokslininkai tęsė šių vyrų širdies ritmo ir mirtingumo stebėjimus iki pat 2011 metų.

Apibendrinant, mokslininkai išsiaiškino, kad vyrų, kurių širdis ramybės būsenoje plaka dažniau, mirtingumas yra padidėjęs. Ypač tai būdinga:

1. Vyrams, kurių širdies plakimo dažnis ramybės būsenoje siekia tarp 71 ir 80 dūžių per minutę. Jie turėjo 51 procento didesnę tikimybę mirti nei vyrai, kurių širdies plakimo dažnis buvo 50 dūžių per minutę ar dar lėtesnis.

2. Vyrams, kurių širdies plakimo dažnis ramybės būsenoje siekia tarp 81 ir 90 dūžių per minutę. Jiems pasireiškė dvigubai didesnė tikimybė mirti negu vyrams, kurių širdies plakimo dažnis buvo 50 dūžių per minutę ar lėtesnis.

Tyrimui vadovavęs Magnusas Thorstenas Jensenas pasakojo, kad, jeigu lyginsime du sveikus vyrus, kurių fizinis pasirengimas, amžius, kraujospūdis ir kiti parametrai yra vienodi, trumpiau gyvens tas, kurio širdies ritmas ramybės būsenoje didesnis.

Pažvelgus paprasčiau, M.T.Jensenas sako, kad vyrai, kurių širdies plakimo dažnis ramybės būsenoje siekia 80 ar daugiau dūžių per minutę, tikėtinai mirs 4-5 metais anksčiau nei vyrai, kurių širdies ritmas ramybės būsenoje siekia 65 dūžius ar mažiau. Jis sako, kad tai gyvenimo trukmei turi tiek pat įtakos, kaip susirgti onkologine liga.

Parengta pagal „Advisory Board“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.