Gamtos magija: kodėl keičiasi elnių akių spalva?

Elnių akys yra ne tik gražios – jos taip pat yra mokslinis stebuklas. Keičiantis metų laikams (iš vasaros į žiemą), iš auksinės į sodriai mėlyną keičiasi ir šių gyvūnų akių spalva. Tai padeda jiems geriau matyti esant skirtingoms apšvietimo sąlygoms.

Šiaurinių elnių regėjimas puikiai pritaikytas atšiaurioms gyvenimo sąlygoms.<br> 123rf nuotr.
Šiaurinių elnių regėjimas puikiai pritaikytas atšiaurioms gyvenimo sąlygoms.<br> 123rf nuotr.
Arktyje gyvenantiems gyvūnams apšvietimas nuolatos drastiškai kinta – vasarą ilgai šviečia ryški šviesa, o žiemą būna beveik visiška tamsa.<br>123rf nuotr.
Arktyje gyvenantiems gyvūnams apšvietimas nuolatos drastiškai kinta – vasarą ilgai šviečia ryški šviesa, o žiemą būna beveik visiška tamsa.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-03-27 08:44

Kas vyksta?

Spalvą keičia akies dalis, vadinama tapetum lucidum (liet. – šviesus sluoksnis). Tai blizgus, tarsi veidrodinis sluoksnis už tinklainės, kuris padeda gyvūnui matyti tamsoje.

Kai šviesa pasiekia akį, didžioji jos dalis patenka į jautriąsias tinklainės ląsteles, tačiau kartais į šias ląsteles šviesa „nepataiko“. Tapetum lucidum, atspindėdamas šviesą atgal į tinklainę, suteikia akiai antrą galimybę tą šviesą aptikti.

Dėl šios priežasties kai kurių žinduolių (pavyzdžiui, kačių) akys į jas pašvietus, regis, pradeda švytėti.

Daugumos gyvūnų akys tamsoje atrodo auksinės – tačiau elnių akių spalva auksinė yra vasarą, o žiemą pasikeičia į mėlyną.

Kodėl spalva keičiasi?

Mokslininkai mano, kad mėlynos spalvos akys geba pasisavinti daugiau šviesos. Arktyje gyvenantiems gyvūnams apšvietimas nuolatos drastiškai kinta – vasarą ilgai šviečia ryški šviesa, o žiemą būna beveik visiška tamsa.

Anot vienos teorijos, žiemą spaudimas gyvūno akyje padidėja, nes ilgą laiką tenka stengtis palaikyti išplėstus vyzdžius. Šis spaudimas iš tapetum lucidum, kurį pagrinde sudaro kolageno skaidulos, išstumia skystį. Dėl to skaidulos glaudžiau susispaudžia ir pradeda atspindėti ne geltoną, o mėlyną šviesos bangos ilgį.

Mėlynos akys, palyginus su vasarinėmis geltonomis akimis, tampa daugiau nei tūkstantį kartų jautresnės šviesai, todėl šiaurinių elnių regėjimas puikiai pritaikytas atšiaurioms gyvenimo sąlygoms.

Parengta pagal „Natural History Museum“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.