Kodėl Londono gyvenamajame rajone stovi tikras tankas?

Stompie – vardas, kuris buvo duotas tankui, esančiam ramioje gyvenamojoje gatvėje pietų Londone (Jungtinė Karalystė). Taip, perskaitėte teisingai – gyvenamųjų namų eilės pabaigoje Southwarke stovi neveikiantis sovietų gamybos tankas T-34.

Šis karo palikimas buvo atgabentas į Didžiąją Britaniją iš Čekoslovakijos praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje.<br> Laura Porter nuotr.
Šis karo palikimas buvo atgabentas į Didžiąją Britaniją iš Čekoslovakijos praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje.<br> Laura Porter nuotr.
 Šis T-34 tankas stovi dabar vadinamuosiuose Stompie soduose.<br> Thomas D. Stewart nuotr.
 Šis T-34 tankas stovi dabar vadinamuosiuose Stompie soduose.<br> Thomas D. Stewart nuotr.
Tanką reguliariai perdažo vietiniai menininkai.<br> Richard Gray nuotr.
Tanką reguliariai perdažo vietiniai menininkai.<br> Richard Gray nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 9, 2022, 7:42 AM

Šis T-34 tankas stovi dabar vadinamuosiuose Stompie soduose, ant kampo ties Page‘s Walk ir Mandela Way gatvių sankirta.

Ir tai nėra tik modelis, o visiškai tikras T-34 tankas, pagamintas 1953 metais, kurį naudojo čekų kariuomenė. Sakoma, kad jis dalyvavo Prahos pavasario slopinime 1968 metais.

Kodėl jis stovi Londone?

Šis karo palikimas buvo atgabentas į Didžiąją Britaniją iš Čekoslovakijos praėjusio amžiaus paskutinio dešimtmečio pradžioje kartu su kitomis sugadintomis ir neveikiančiomis rusų karo priemonėmis. Nors jis nebuvo reikalingas ar naudojamas kariniuose konfliktuose, vis tik vaidino vaidmenį mūšyje tarp vietinių gyventojų ir vietinės valdžios.

Stompie buvo panaudotas 1995 metais filmuojant apdovanojimus susižėrusį filmą „Ričardas III“, kuriame vaidino Ianas McKellanas ir Robertas Downey jaunesnysis. Praėjus 2 mėnesiams po filmavimo, vietinis gyventojas ir karinės technikos entuziastas Russellas Gray‘us nupirko šį tanką už 7000 svarų sterlingų savo tuomet 7-mečiam sūnui Rhysui. Tankas buvo įgytas iš karinės technikos prekeivio Kente.

Šio tanko savininkas R.Gray‘us norėjo pastatyti tanką lauke, tačiau niekaip negavo leidimo iš vietinės tarybos planavimo skyriaus. Sakoma, kad iš nusivylimo jis pateikė prašymą įrengti „tanką“ (žodis „tank“ anglų kalboje turi ne vieną reikšmę, tarp kurių yra ne tik „tankas“, bet ir „bakas“ – aut. past.), dėl ko vietinė taryba pamanė, kad norima įrengti vandens ar kuro baką (rezervuarą). Kadangi nebuvo jokių apribojimų laikyti transporto priemones žemės sklype, gavęs leidimą jis pastatė neveikianti karinį tanką minėtoje vietovėje.

Sakoma, kad tanko vamzdis yra nukreiptas į tą pusę, kurioje yra Southwarko tarybos biuras, nors šį vamzdį galima judinti ir nukreipti kita kryptimi.

Kodėl jis vadinamas Stompie?

Tankas pavadintas Stompie Moeketsi Sepei vardu – paauglės, kurią 1989 metais nužudė Winnie Mandelos „sargybiniai“. Pasirodo, kad net ir paprasti politiniai veiksmai, tokie kaip gatvės pavadinimas antiapartheido šiuolaikinės legendos vardu (gatvės pavadinimas yra Mandelos kelias), gali sukelti nekokius atgarsius.

Stompie sodai

Ši vietovė dabar yra atvira bendruomeninė erdvė. Ji neaptverta, neturi vartų, todėl joje galima apsilankyti bet kada. Nors šis parkas apaugęs krūmynais ir žolėmis, jame yra iškylai skirtas stalas, todėl galima prisėsti, kurį laiką pabūti ir pasigerėti tanku.

Tanką išlaiko nedidelė savanorių grupelė, o kai kuriomis dienomis lankytojams netgi leidžiamia įlipti į tanko vidų. Geriausias būdas gauti informacijos – sekti jų Twitter paskyrą @stompiegarden.

Nors iš pradžių tanko pastatymas simbolizavo atsaką į negautą leidimą, vėliau jis tapo visų mylima vietine keistenybe. Visgi, vertėtų pažymėti, kad prie jo nėra net informacinės lentos, todėl nieko apie tai negirdėjusiam nėra aišku, kodėl šis tankas čia stovi.

Perdažymas

Kadangi Stompie Londone stovi jau daugiau nei 25 metus, jis per šį laikotarpį jo išvaizda keitėsi. Tanką reguliariai perdažo vietiniai menininkai. Pavyzdžiui, 2020 metais jis buvo auksinės spalvos, o štai 2002 metais jis buvo ryškios rožinės spalvos. Tačiau per tą laiką jis taip pat buvo papuoštas gyvūnų kailių žymėmis bei gatvės grafiti.

Kaip rasti Stompie?

Tankas populiarus, todėl programoje „Google Maps“ užtenka suvesti „Stompie Garden“ ir programa parodys, kaip jį rasti. Jo oficialus adresas – Page‘s Walk, SE1, ir randasi ties sankirta su Mandela Way gatve. Jis yra netoli senojo Kento A2 kelio.

Parengta pagal „About London Laura“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.