Va čia tai gyvūnėlis! Gal ir gerai, kad žmonijai su tokiais neteko susitikti

Iš pradžių dėl dygliuotų kojų painiotas su graptolitu, megalograptas yra žinomas kaip didžiulis (1,2 metro ilgio, daugmaž kaip šuo haskis) euripteridas – o šnekamojoje kalboje dar vadinamas „jūrų skorpionu“. Gyveno jis ordoviko periodu, prieš maždaug 450 milijonus metų.

 Megaloraptai egzistavo ordoviko periodu, prieš maždaug 450 milijonus metų.
 Megaloraptai egzistavo ordoviko periodu, prieš maždaug 450 milijonus metų.
 Megaloraptai egzistavo ordoviko periodu, prieš maždaug 450 milijonus metų.
 Megaloraptai egzistavo ordoviko periodu, prieš maždaug 450 milijonus metų.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 18, 2022, 7:21 AM, atnaujinta Jun 18, 2022, 7:26 AM

Megalograptas priklauso Megalograptoidea genčiai, kuri iš esmės yra euripteridų grupė, atpažįstama iš dyglių, esančių ant trečiosios kojų poros. Manoma, kad dideli dygliai ant įvairių ataugų padėdavo megalograptui surasti grobį, pasislėpusį giliai po minkštomis nuosėdomis. Kaip ir kiti euripteridai, megalograptai turėjo telsoną – paskutinę uodegos dalį, panašią į geluonį, kokią turi šiuolaikiniai skorpionai. Tačiau manoma, kad megalograptų geluonis nebuvo nuodingas – vietoje nuodijimo šie sutvėrimai tiesiog sudraskydavo savo auką ir ją suėsdavo.

Megalograptai buvo vieni didžiausių euripteridų – nors yra fiksuota ir didesnių, kurie, kaip manoma, medžiodavo pačius megalograptus, ypač jeigu šie būdavo neseniai pakeitę odą, ir naujoji dar nebūdavo pakankamai sukietėjusi.

Tarp kitų galimų plėšrūnų, medžiojusių megalograptus, buvo ortokonai. Kaip ir kiti galvakojai, šie turėjo kietus keratino snapus, kuriais pramušdavo net ir kiečiausius euripteridų egzoskeletus.

Tiesa, jei megaloraptą ir žmoniją skiria šitiek milijonų metų – kaip jie atsidūrė titulinėje šio straipsnio nuotraukoje? Viskas paprasta: nuotraukoje – animatroninis modelis ir BBC kurtų dokumentinių serijų apie priešistorinę gyvūniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.