Žmogaus placentoje aptiko to, ko ten tikrai neturėtų būti

Kelerių metų senumo nerimą keliančiame tyrime, paskelbtame žurnale „Environmental International“, žmogaus placentoje pirmą kartą aptikta mikroplastiko. Nors norint nustatyti, ar tai tiesiogiai kenkia besivystančiam vaisiui, reikės atlikti daugiau tyrimų, pats atskleidimas, kad šios dalelės gali prasiskverbti į placentą, kelia nemažai susirūpinimo.

 Tyrimui mokslininkai surinko nedidelius šešių moterų placentų mėginius. Juos ištirpinę ir išfiltravę, tyrimo autoriai aptiko 12 mikroplastiko dalelių – jų buvo keturiose iš šešių placentų.<br> 123rf iliustr.
 Tyrimui mokslininkai surinko nedidelius šešių moterų placentų mėginius. Juos ištirpinę ir išfiltravę, tyrimo autoriai aptiko 12 mikroplastiko dalelių – jų buvo keturiose iš šešių placentų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-26 10:18, atnaujinta 2023-05-04 12:08

Mikroplastikas – tai mažesnės nei penkių milimetrų dydžio dalelės, kurios susidaro suirus didesniems plastikiniams objektams. Per pastaruosius kelis dešimtmečius jos tapo dideliu pavojumi aplinkai ir šiuo metu jų labai daug aptinkama visuose pasaulio vandenynuose, o taip pat visų septynių žemynų dirvožemyje.

Mikroplastiko buvimas žmogaus organizme nėra naujiena – nors, atsižvelgiant į placentos vaidmenį kontroliuojant medžiagų perdavimą tarp vaisiaus ir motinos, labai svarbu, kad tokie teršalai kaip mikroplastikas nepažeistų šio barjero.

Tyrimui mokslininkai surinko nedidelius šešių moterų placentų mėginius. Juos ištirpinę ir išfiltravę, tyrimo autoriai aptiko 12 mikroplastiko dalelių – jų buvo keturiose iš šešių placentų.

Tai gali atrodyti nedidelis skaičius, tačiau svarbu pažymėti, kad tyrėjai išanalizavo tik apie keturis procentus kiekvienos placentos – todėl tikėtina, kad šiuose organuose gali būti daug daugiau plastiko mikrodalelių.

Visų 12 mikrodalelių skersmuo buvo mažesnis nei dešimt mikrometrų, o dviejų iš jų skersmuo buvo mažesnis nei penki mikrometrai – tai reiškia, kad jos galėjo lengvai patekti į kraują.

Tačiau tyrimo autoriai nėra tikri, kaip tiksliai šios dalelės galėjo patekti į motinų kraują – nes neįmanoma nustatyti, ar jos pateko per kvėpavimo, ar per virškinimo sistemą.

Tačiau mokslui žinoma, kad patekęs į organizmą, mikroplastikas gali pasiekti visus placentos audinių lygius. Iš 12 dalelių penkios buvo rastos vaisiaus placentos pusėje, keturios – motinos pusėje, o likusios trys – amniono skystį saugančiose membranose.

Visos šios dalelės buvo pigmentuotos junginiais, kurie paprastai naudojami plastikams, dažams ir kosmetikai dažyti. Pavyzdžiui, vienai dalelei spalva buvo suteikta geltonuoju geležies hidroksido oksidu, kuris dažnai naudojamas spalvinant polimerus ir makiažą – o keliuose buvo vario ftalocianino, kuris naudojamas dažuose, skirtuose piešimui pirštams.

Laimei, visos šiame tyrime dalyvavusios motinos pagimdė sveikus kūdikius – nors tai nereiškia, kad mikroplastiko buvimas placentoje turėtų būti laikomas visiškai saugiu. Tyrimai parodė, kad tokios dalelės, patekusios į organizmą, gali sutrikdyti imuninės sistemos efektyvumą ir energijos atsargų panaudojimą, todėl tyrimo autoriai daro prielaidą, kad mikroplastiko veikiamiems vaisiams gali išsivystyti komplikacijų.

„Dėl itin svarbaus placentos vaidmens palaikant vaisiaus vystymąsi ir veikiant kaip jo ir išorinės aplinkos sąsaja, egzogeninių ir potencialiai kenksmingų (plastiko) dalelių buvimas kelia didelį susirūpinimą“, – aiškina mokslininkai.

„Būtina atlikti tolesnius tyrimus, siekiant įvertinti, ar [mikroplastiko] buvimas žmogaus placentoje gali sukelti imunines reakcijas arba gali lemti toksinių teršalų išsiskyrimą, kas galėtų būti žalinga nėštumui“, – skelbia jie.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: pirma JAV siunta Ukrainai – dar šią savaitę