Kuris pasaulio miestas yra didžiausias? Atsakyti į šį klausimą nėra taip jau paprasta

Per pastaruosius kelis šimtmečius miestai tapo žmonių gyvenimo, darbo ir bendravimo dalimi. 1800 m. miestuose gyveno tik 10 proc. pasaulio gyventojų, tačiau nuo 2009 m. miestų gyventojų skaičius viršijo kaimo gyventojų skaičių, o JAV apie 80 proc. žmonių gyvena miestuose.

 Išmatuoti miesto dydį sunku iš dalies dėl to, kad nėra visuotinai priimtino būdo, kaip apibrėžti, kas yra miestas arba kur jis prasideda ir baigiasi.<br>  123rf nuotr.
 Išmatuoti miesto dydį sunku iš dalies dėl to, kad nėra visuotinai priimtino būdo, kaip apibrėžti, kas yra miestas arba kur jis prasideda ir baigiasi.<br>  123rf nuotr.
  Kai kurie miestai statosi dangoraižius, dėl to tose vietose gyventojų tankumas stipriai padidėja.<br> 123rf nuotr.
  Kai kurie miestai statosi dangoraižius, dėl to tose vietose gyventojų tankumas stipriai padidėja.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 31, 2022, 11:07 AM

Kadangi vis daugiau žmonių persikėlė į miestus, didmiesčiai išsiplėtė. Tačiau koks gi yra didžiausias planetos miestas? Ir kaip tiksliai apibrėžti „didžiausią“?

Yra du pagrindiniai būdai įvertinti miesto dydį: matuoti jo geografinį plotą arba gyventojų skaičių. Abu šie būdai gali lemti, kad miestas bus paskelbtas didžiausiu, tačiau ar kuris nors vienas iš šių variantų laikomas teisingesniu?

„Abu šie metodai tiek blogi, tiek geri, – sakė Mančesterio universiteto (JK) žmogaus geografijos profesorius ir Mančesterio miesto instituto direktorius Kevinas Wardas. – Juos pasitelkus fiksuojami skirtingi miestų kaitos ir transformacijos aspektai. Kai kurie miestai statosi dangoraižius, dėl to tose vietose gyventojų tankumas stipriai padidėja. Todėl galima tikėtis, kad kai kuriuose miestuose gyventojų skaičius didės, nors pats miestas ir nesiplečia“.

K.Wardas taip pat pasiūlė galimą trečią variantą: įvertinti miesto kultūrinį poveikį likusiam pasauliui. Šiuo požiūriu, pasak K.Wardo, galima teigti, kad „Paryžius, Londonas ar Niujorkas“ yra „didžiausi“. Tačiau tai galima interpretuoti individualiai.

Išmatuoti miesto dydį sunku iš dalies dėl to, kad nėra visuotinai priimtino būdo, kaip apibrėžti, kas yra miestas arba kur jis prasideda ir baigiasi. „Tai, kas yra „miestas“, įvairiose šalyse skiriasi“, – pažymėjo K.Wardas. Ir dydis bei gyventojų skaičius ne visada yra lemiantis veiksnys.

Pavyzdžiui, Vatikanas – mažiausia pasaulyje nepriklausoma valstybė. Mažytė ji ir pagal gyventojų skaičių (tik 453 žmonės), ir plotą (0,49 kvadratinio kilometro). Tuo tarpu Ramiojo vandenyno vakaruose esančios Palau Respublikos sostinėje Ngerulmude gyvena vos 400 gyventojų, tačiau jos plotas (466 kvadratiniai kilometrai) yra didesnis nei Vatikano ir ji laikoma mažiausiai apgyvendinta pasaulio sostine.

Įvairūs šaltiniai užsibrėžė tikslą nustatyti, kuris pasaulio miestas didžiausias pagal plotą. Pasak „WorldAtlas“ bei „World Population Review“, Niujorkas užima pirmąją vietą. Tačiau šie du šaltiniai skirtingai interpretuoja miesto dydį. Pagal „WorldAtlas“, Niujorko plotas – 8 683 kvadratiniai kilometrai, o pasak „World Population Review“ – 12 093 kvadratiniai kilometrai. Anot K.Wardo, šis neatitikimas atsirado dėl to, kad nėra konkrečių „normų ir supratimo“, kaip nustatyti miesto ribas.

Tačiau pagal gyventojų skaičių Niujorkas nė iš tolo nepriartėjęs prie sąrašo viršūnės. Remiantis „World Population Review“ duomenimis, Niujorkas, kuriame gyvena 8 177 020 gyventojų (nuo 2022 m.), šiuo metu yra 45-as pagal gyventojų skaičių pasaulio miestas. 44-oje vietoje esančiame Kvala Lumpūre (Malaizija) gyvena 8 419 566 gyventojai, o 46-oje vietoje esančiame Hangdžou (Kinija) – 8 044 878 gyventojai.

Pagal žmonių skaičių joks kitas miestas neprilygsta Japonijos sostinei Tokijui. „World Population Review“ duomenimis, Tokijuje gyvena 37 274 000 gyventojų – 5 milijonais gyventojų daugiau nei antroje vietoje esančiame Delyje (Indija). Ten gyvena apie 32 065 760 žmonių.

Tačiau kituose šaltiniuose duomenys apie gyventojų skaičių visai kitokie. „Statista“ duomenimis, daugiausiai gyventojų yra Tokijuje (39 105 000), o antras pagal gyventojų skaičių miestas, kuriame gyvena 35 362 000 gyventojų – Džakarta (Indonezija). Anot „Statistos“, trečioje vietoje puikuojasi Delis, kuriame gyvena 31 870 000 gyventojų.

Nors sunku vienareikšmiškai teigti, kuris miestas yra didžiausias, akivaizdu, kad pasaulyje daugėja megapolių – jais paprastai laikomi miestai, turintys daugiau kaip 10 mln. gyventojų. K.Wardas pažymėjo, kad šių miestų centrai susiduria su daugybe iššūkių, nes ir toliau plečiasi, tačiau būtent jie ir bus svarbiausias žmonijos išlikimo faktorius, atsižvelgiant į tai, kad iki 2050 m. beveik 70 proc. pasaulio gyventojų gyvens miestuose.

„Kai kuriuose [miestuose] pagrindinis iššūkis bus tvarus augimo valdymas, kituose – ką daryti su praėjusių dešimtmečių infrastruktūros palikimu. Tačiau svarbiausia yra tai, kad su planetai kylančiais iššūkiais susitvarkysime arba nesusitvarkysime dėl miestų veiklos“, – sakė K.Wardas.

JT skaičiavimais, 2030 m. pasaulyje gali būti net 43 megapoliai, o šiuo metu jų yra 31. JT taip pat prognozuoja, kad iki 2028 m. Delis aplenks Tokiją ir taps daugiausiai gyventojų turinčiu planetos miestu.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.