Teisė dėvėti kelnes, kurią prireikė ginti teisme

1938 metais JAV darželio auklėtoja Helen Hulick įėjo į Los Andželo (JAV) teismo istoriją – ir sudavė smūgį moterų madai.

 H.Hulick laikraščiui „Los Angeles Times“ 1938 metų lapkričio 10 dieną sakė: „Pasakykite teisėjui, kad aš kovosiu už savo teises. Jeigu jis liepė man apsirengti suknele, aš to nedarysiu. Man patinka kelnės. Jos yra patogios“.
 H.Hulick laikraščiui „Los Angeles Times“ 1938 metų lapkričio 10 dieną sakė: „Pasakykite teisėjui, kad aš kovosiu už savo teises. Jeigu jis liepė man apsirengti suknele, aš to nedarysiu. Man patinka kelnės. Jos yra patogios“.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2022, 9:22 AM

H.Hulick atvyko į Los Andželo teismą liudyti prieš du plėšimu kaltinamus asmenis. Tačiau netrukus viskas ėmė suktis apie pačią liudytoją, kuri atvyko dėvėdama ilgas plačias kelnes. Teisėjas Arthuras S.Guerinas iš naujo paskyrė liudijimo datą ir įsakė liudytojai kitą kartą atvykti dėvint suknelę.

Tačiau H.Hulick laikraščiui „Los Angeles Times“ 1938 metų lapkričio 10 dieną sakė: „Pasakykite teisėjui, kad aš kovosiu už savo teises. Jeigu jis liepė man apsirengti suknele, aš to nedarysiu. Man patinka kelnės. Jos yra patogios“.

Po penkių dienų ji atvyko į teismą liudyti vėl dėvėdama kelnes, o tai labai įsiutino teisėją. „The Times“ pranešė, kad A.S.Guerinas uždraudė H.Hulick liudyti teisme vilkint žalios ir oranžinės spalvos aprangą:

„Paskutinį kartą jūs buvote šiame teisme apsirengusi taip, kaip esate dabar ir sėdėjote atsilošusi kėdėje – jūs pritraukėte daugiau dėmesio iš žiūrovų, kalinių ir teismo darbuotojų nei pats teisminis procesas. Jūsų buvo paprašyta grįžti apsirengus tinkama teismui apranga.

Šiandien jūs grįžote dėvėdama kelnes ir atvirai trukdydama teismui bei jo pareigai tvarkingai vesti teisminį procesą. Pats laikas dėl to priimti sprendimą – o teismas, kiek tai leidžia jo galios, turi palaikyti tvarkingą elgesį.

Dėl to teismas įsako jums rytoj grįžti tinkamai apsirengus. Jeigu ir vėl dėvėsite kelnes, jums bus uždrausta liudyti – kadangi jūs trukdote teisingumo vykdymui. Tačiau būkite pasiruošusi būti nubausta pagal įstatymą už teismo negerbimą“.

Kelnes dėvinčią tuomet 28-erių H.Hulick lydėjo advokatas Williamas Katzas, kuris nešėsi 4 tomus dokumentų ir teisės aktų, pagrindžiančių jo klientės teisę pasirodyti teisme apsirengus kaip tik ji pageidauja.

Pati moteris pareiškė, kad ji plačias kelnes dėvi nuo 15 metų amžiaus, o savo spintoje ji suknelių beveik neturi, išskyrus progines. Ji pareiškė, kad ketina sugrįžti su kelnėmis, ir jei už tai teismas pasodins ją į kalėjimą, tai išlaisvins moteris amžiams.

Kitą dieną H.Hulick ir vėl pasirodė su kelnėmis. Teisėjas A.S.Guerinas tai palaikė nepagarba teismui ir liudininkei buvo paskirta 5 dienų laisvės atėmimo bausmė.

Tačiau H.Hulick taip ir neteko apsivilkti kalėjimo drabužių – kadangi jos advokatas tokį procesinį sprendimą apskundė apeliacinės instancijos teismui. Be to, šimtai žmonių siuntė laiškus teismui, protestuodami prieš tokį sprendimą. O apeliacinės instancijos teismas panaikino tokią bausmę ir leido panelei H.Hulick teismo salėje dėvėti kelnes.

Po kelių mėnesių H.Hulick grįžo į teismo posėdžių salę. Tačiau kadangi ji savo tikslą jau buvo pasiekusi, tąkart ji dėvėjo suknelę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.