Pasitelkusi kūdikio DNR, policija sulaikė nusikaltimu įtariamą jo tėvą

Norite pavyzdžio, kad galbūt jau gyvename mokslinės fantastikos distopijoje? Užtenka pažvelgti į Naujojo Džersio valstiją (JAV), kur naujai atrasti dokumentai atskleidė, kad policininkai panaudojo iš naujagimio paimtą DNR, kad sulaikytų vaiko tėvą už nusikaltimą, kurį jis, kaip įtariama, padarė prieš kelis dešimtmečius, pasakoja britų futurologas Rayus Hammondas.

 JAV policija panaudojo DNR, paimtą iš naujagimio kraujo mėginio, kad sulaikytų jo tėvą už 1996 m. įvykdytą seksualinę prievartą.<br> 123rf iliustr.
 JAV policija panaudojo DNR, paimtą iš naujagimio kraujo mėginio, kad sulaikytų jo tėvą už 1996 m. įvykdytą seksualinę prievartą.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 11, 2022, 3:59 PM

Kaip praneša „Wired“, Niu Džersio valstijos Viešojo gynimo biuras ir ne pelno siekianti naujienų organizacija „New Jersey Monitor“ pateikė skundą, privertusį valstiją atskleisti, kad ji iš tiesų panaudojo DNR, paimtą iš naujagimio kraujo mėginio, kad sulaikytų jo tėvą už 1996 m. įvykdytą seksualinę prievartą.

Tai, kad kraujo mėginiai imami iš naujagimių, nemaloniai nustebino daug ką. Tačiau, kaip pažymi „Wired“ ir kaip nurodoma pačiame ieškinyje, daugumai vaikų, gimusių Jungtinėse Valstijose nuo 1970-ųjų, kraujas imamas ligų tyrimams. Nebrangių genetinių tyrimų amžiuje šie įprasti naujagimių mėginiai, matyt, gali būti įtraukti į teisėsaugos veiklą.

Kaip pažymima ataskaitoje, šie privalomi tyrimai dažnai atliekami be tėvų sutikimo – nors šie JAV gali reikalauti religinės išimties. Paimti naujagimių mėginiai net gali būti naudojami biomedicininiams tyrimams – o tam daugumoje Amerikos valstijų taip pat nereikia tėvų sutikimo.

Vis dėlto „NJ Monitor“ pirmą kartą pateikdami tokį ieškinį teigė, kad tai yra pirmas viešai žinomas atvejis, kai naujagimio DNR panaudojama siekiant apkaltinti šeimos narį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.