Apsimetę astronautu internetiniai sukčiai išviliojo iš moters daugiau kaip 30 tūkst. eurų

Internetiniai sukčiai pasitelkė kūrybiškumo bei įžūlumo viršūnę: apsimetė rusų kosmonautu, kuriam reikia pinigų, kad galėtų grįžti namo į Žemę. Nors tai atrodytų akivaizdus melas, sukčiams pavyko apgauti vieną Japonijoje gyvenančią moterį, kuri, kaip pranešama, nežinomiems nusikaltėliams išsiuntė 4,4 mln. jenų (apie 30 tūkst. eurų).

 Internetiniai sukčiai pasitelkė kūrybiškumo bei įžūlumo viršūnę: apsimetė rusų kosmonautu, kuriam reikia pinigų, kad galėtų grįžti namo į Žemę.<br> 123rf iliustr.
 Internetiniai sukčiai pasitelkė kūrybiškumo bei įžūlumo viršūnę: apsimetė rusų kosmonautu, kuriam reikia pinigų, kad galėtų grįžti namo į Žemę.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 16, 2023, 2:12 PM

Iš pradžių sukčiai su 65 metų moterimi iš Šigos prefektūros susisiekė per „Instagram“ – tai nutiko 2022 m. birželį. Vėliau jie pradėjo bendrauti per japonų susirašinėjimo programėlę „Line“, kur sukčių įkūnytas personažas papasakojo, kad Tarptautinėje kosminėje stotyje dirba astronautu. Jis išreiškė norą pradėti naują gyvenimą Japonijoje ir prisipažino mylįs nieko neįtariančią auką, teigdamas, kad grįžęs į Žemę ją ves.

Pranešama, kad sukčiai siuntė moteriai žinutes, kuriose rašė: „Noriu pradėti gyvenimą Japonijoje“ ir „Tūkstantį kartų to pasakyti neužteks, bet aš tai sakysiu ir toliau – aš tave myliu“.

Apsimetėlis astronautas teigė, kad tam, jog galėtų grįžti namo ir pradėti naują gyvenimą Japonijoje su mylima moterimi, jam reikėjo „nusileidimo mokesčio“. Nuo rugpjūčio 19 d. iki rugsėjo 5 d. penkiais atskirais banko pavedimais moteris „astronautui“ išsiuntė 4,4 mln. jenų (apie 30 tūkst. eurų).

Kai „astronautas“ ir toliau prašė pinigų, moteriai kilo įtarimų ir ji nusprendė kreiptis į policiją.

Tai ne pirmas internetinis sukčiavimas, kuriame naudojama astronautų tema. Dar 2016 m. kažkas apsimetė pirmojo Nigerijos astronauto Abacha Tunde pusbroliu. Elektroniniais laiškais platintoje istorijoje buvo pasakojama, kad A.Tunde buvo netyčia paliktas sovietų kosminėje stotyje, kai Sovietų Sąjunga iširo.

„Jis yra geros nuotaikos, bet nori grįžti namo“, – buvo rašoma elektroniniame laiške.

Apgaudinėtojas teigė, kad pusbrolis vis dar gauna atlyginimą už ilgus metus trukusią nuolatinę vienišiaus tarnybą – ir santaupos jau siekia daugiau kaip 15 mln. dolerių, tačiau jam reikia didelės pinigų sumos, kad galėtų grįžti į Žemę ir atgauti šias lėšas. Jei auka būtų pasiryžusi sumokėti 3 mln. dolerių, ji galėtų gauti 20 proc. astronauto turto.

Nereikia nė sakyti, kad tai buvo apgaulė. Abacha Tunde neegzistuoja (bent jau jis tikrai nėra pasiklydęs kosmoso tyrinėtojas), o Nigerijos astronautų niekada nebuvo.

Parengta pagal „IFL Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.