Moteris aplankė muziejuje eksponuojamą savo širdį

Moteris, kuriai 22 metų buvo persodinta širdis, aplankė savo senąją širdį, dabar eksponuojamą Hunteriano muziejuje Londone.

Moteris, kuriai 22 metų buvo persodinta širdis, aplankė savo senąją širdį, dabar eksponuojamą Hunteriano muziejuje Londone.<br>Hunteriano muziejaus nuotr.
Moteris, kuriai 22 metų buvo persodinta širdis, aplankė savo senąją širdį, dabar eksponuojamą Hunteriano muziejuje Londone.<br>Hunteriano muziejaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2023, 10:42 AM

Universitete Jennifer Sutton suprato, kad jai sunku daryti vidutinio sunkumo fizinius pratimus. Netrukus jai buvo diagnozuota restrikcinė kardiomiopatija – reta liga, kai širdies raumuo laikui bėgant sustandėja, o ir norint išgyventi, širdį reikia persodinti. Merginos sveikata ir toliau blogėjo, kol 2007 m. buvo rastas tinkamas donoras.

Po transplantacijos J.Sutton davė leidimą Karališkajam chirurgų koledžui eksponuoti širdį, tikėdamasi, kad taip padidins informuotumą apie širdies ligas ir organų donorystę.

„Vos tik ją pamačius pagalvojau, kad tai buvo mano kūne. Bet kartu tai ir visai gražu – ji tarsi mano draugė. Ji palaikė mane gyvą 22 metus ir aš ja didžiuojuosi. Per savo gyvenimą mačiau daugybę daiktų stiklainiuose, bet galvoti, kad tai iš tikrųjų yra mano širdis, yra labai keista.“, – BBC pasakojo J.Sutton.

J.Sutton jau anksčiau aplankė širdį, kai 2007 m. ji pirmą kartą buvo eksponuojama „Wellcome“ kolekcijoje.

„Pirmą kartą pamatyti savo širdį – emocinga ir siurrealistinė patirtis. Kai ji buvo manyje, ji man sukėlė tiek daug skausmo ir sumaišties. Matyti ją čia yra nepaprastai keista“, – sakė ji pirmosios parodos metu. – Nuostabu, kad ji tapo tokiu susižavėjimo objektu ir priverčia žmones susimąstyti apie šią ligą, širdies transplantaciją ir organų donorystę.“

Dabar 38 metų sulaukusi ir vis dar geros sveikatos J.Sutton vėl aplankė savo širdį.

„Praėjo 16 fantastiškų metų ir nė vienų iš jų nebūčiau turėjusi be savo donoro“, – sakė ji BBC, ragindama kitus apsvarstyti galimybę tapti organų donoru. „Esu neįtikėtinai užimta, aktyvi ir stengiuosi išlaikyti šią širdį kuo sveikesnę – išlaikyti save kuo ilgiau“, – kalbėjo moteris.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.