Jei esate vyras, turėtumėte suklusti – yra didelė tikimybė, kad šlapinatės neteisingai Tai reikšminga sveikatai

13 šalių atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad daugelis vyrų šlapinasi atsistoję. Vis dėlto, gydytojai teigia, kad teisingas būdas šlapintis yra atsisėdus, teigia „IFLScience“.

13 šalių atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad daugelis vyrų šlapinasi atsistoję. Vis dėlto, gydytojai teigia, kad teisingas būdas šlapintis yra atsisėdus.<br>123rf nuotr.
13 šalių atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad daugelis vyrų šlapinasi atsistoję. Vis dėlto, gydytojai teigia, kad teisingas būdas šlapintis yra atsisėdus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 2, 2023, 2:54 PM

Gegužės 16 d. duomenų analizės įmonė „YouGov“ paskelbė apklausos rezultatus, kuriuose pagal šalis aprašyta, kokia dalis vyrų šlapinasi stovėdami ir sėdėdami.

Apklausos metu nustatyta įdomių skirtumų, įskaitant beveik 40 proc. atotrūkį tarp JAV ir Vokietijos pagal vyrų, kurie šlapinasi atsisėdę, skaičiaus.

JAV tik 10 proc. vyrų teigė, kad visada šlapinasi atsisėdę, 31 proc. teigė, kad niekada to ne daro, o 17 proc. teigė, kad tai daro retai. Jaunesni vyrai dažniau nei vyresnio amžiaus vyrai buvo linkę sakyti, kad šlapinasi atsisėdę, ir mažiau linkę sakyti, kad niekada nesėdi šlapindamiesi.

Tačiau koks šlapinimosi būdas yra geriausias? Pasak „Telegraph“ kalbinto urologo, vyrams geriau šlapintis sėdint.

Chirurgas konsultantas urologas Geraldas Collinsas „Telegraph“ teigė, kad šlapintis sėdint yra geriau ne tik dėl to, kad tai apskritai yra higieniškau, bet ir dėl to, kad sėdėjimas padeda efektyviau ištuštinti šlapimo pūslę.

Pasak G.Collinso, stovint dubens raumenys yra įtempti. Atsisėdus, jie atsipalaiduoja, todėl šlapinimasis tampa greitesnis ir lengvesnis. Jis pabrėžė, kad sėdėjimas ypač naudingas vyrams, kai yra padidėjusi prostata. Padidėjusi prostata gali trukdyti vyrams visiškai ištuštinti šlapimo pūslę ir sukelti įvairių problemų – nuo šlapimo takų infekcijų iki šlapimo pūslės akmenų.

Tyrimuose, kuriuose buvo nagrinėjama šlapinimosi stovint ir sėdint tema, ypač daug dėmesio skiriama vyrams, kurių prostatos padidėjusios. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad pacientai, kuriems pasireiškė apatinių šlapimo takų infekcijos simptomai, galėjo lengviau šlapintis, kai šlapindavosi atsisėdę.

„Darome išvadą, kad sėdima padėtis yra geriausia padėtis šlapinimosi problemų, pavyzdžiui, dėl padidėjusios prostatos, turintiems vyrams šlapintis, tuo tarpu sveikiems vyrams skirtumų nenustatyta, – rašoma tyrime. – Tai kliniškai svarbu, nes dėl likusio šlapimo gali kilti komplikacijų, tokių kaip cistitas ir šlapimo pūslės akmenys.“

Sėdėjimas daugiausia naudos duoda vyrams, kurių prostata padidėjusi, tačiau atsižvelgiant į tai, kad daugiau kaip 90 proc. 80-ies metų vyrų serga šia liga, vertėtų anksčiau pradėti pratintis šlapintis atsisėdus, teigia „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.