Skelbia apie pirmą „nekalto prasidėjimo“ atvejį tarp krokodilų Tai gali atskleisti ir dinozaurų dauginimosi galimybes

Mokslininkai paskelbė apie pirmąjį užregistruotą „nekalto prasidėjimo“ tarp krokodilų atvejį, kai buvo aptikta 16 metų izoliuota krokodilo patelė su kiaušiniais. Naujame tyrime teigiama, kad šis atradimas suteikia „jaudinančių įžvalgų“ apie šio požymio evoliucinę kilmę – ir gali atskleisti dinozaurų dauginimosi galimybes.

 Mokslininkai paskelbė apie pirmąjį užregistruotą „nekalto prasidėjimo“ tarp krokodilų atvejį.<br> 123rf nuotr.
 Mokslininkai paskelbė apie pirmąjį užregistruotą „nekalto prasidėjimo“ tarp krokodilų atvejį.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-08 15:33, atnaujinta 2023-06-09 09:44

Amerikinio krokodilo (Crocodylus acutus) patelė buvo sugauta 2002 m., kai jai buvo dveji metai – ir ji buvo patalpinta į aptvarą „Reptilijų parke“ Kosta Rikoje. Kitus 16 metų ji praleido viena. Tačiau 2018 m. sausį aptvare buvo rasta 14 kiaušinių.

Gimimai iš „nekalto prasidėjimo“, dar vadinamo fakultatyvine partenogeneze (FP), yra rūšių, kurios paprastai dauginasi lytiniu būdu, aseksualaus dauginimosi būdas. Mokslininkai šį reiškinį yra užfiksavę tarp nelaisvėje laikomų paukščių, ryklių, driežų, gyvačių ir kitų rūšių. Iki šiol jis niekada nebuvo užfiksuotas tarp Crocodilia – būrio, kuriam priklauso krokodilai, aligatoriai, kaimanai ir gavialai.

Trečiadienį (birželio 7 d.) žurnale „Biology Letters“ paskelbtame tyrime mokslininkai teigia, kad septyni iš 14 Kosta Rikoje krokodilės padėtų kiaušinių buvo gyvybingi. Zoologijos sodo prižiūrėtojai inkubavo šiuos kiaušinius – tačiau jie neišsirito, todėl po trijų mėnesių kiaušiniai buvo atverti. Šešių kiaušinių turinys buvo „neatpažįstamas“, tačiau viename iš jų buvo visiškai susiformavęs, bet negyvybingas vaisius. Genetinė analizė parodė, kad jis buvo beveik identiškas motinai.

Virdžinijos technikos universiteto (JAV) entomologo Warreno Bootho vadovaujama komanda tyrime rašo, kad „apmaudu“, jog kiaušinis neišsirito, tačiau nėra neįprasta, kad taip užsimezgę palikuonys turi anomalijų ir nesivysto. Tyrėjai nurodo, kad „nekaltas prasidėjimas“ gali būti dažnesnis reiškinys ties išnykimo riba esančiose rūšyse, o laukinių populiacijų tyrimai gali atskleisti daugiau tokių atvejų.

Jie taip pat teigia, kad tai, jog „nekaltas prasidėjimas“ aptiktas tarp krokodilų, reiškia, kad dabar fakultatyvinės partenogenezės atvejų rasta tiek tarp paukščių, kilusių iš dinozaurų, tiek tarp krokodilų – o tai rodo bendrą evoliucinę kilmę. Paukščiai ir krokodilai yra išlikę archozaurų – grupės, kuriai taip pat priklausė dinozaurai ir pterozaurai – atstovai.

„Šie nauji įrodymai suteikia viltingų įžvalgų apie galimas išnykusių archozaurų giminaičių krokodilų, ypač pterozaurų ir dinozaurų, reprodukcines galimybes“, – rašo mokslininkai.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.