Kodėl senose nuotraukose žmonės atrodo žymiai vyresni? Turi tam mokslinį paaiškinimą

Jei kada nors žiūrėjote senus giminaičių nuotraukų albumus iš jų jaunystės, jums galėjo kilti mintis, kodėl tie anų laikų paaugliai atrodo taip, tarsi jau nerimautų dėl pensijos ar būsto paskolos.

 Lietuvaitės 1938 m.<br> V. Augustino (LNM) nuotr.
 Lietuvaitės 1938 m.<br> V. Augustino (LNM) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 22, 2023, 1:52 PM

Nors dalis to, be abejo, susiję su vadinamuoju atrankos šališkumu (juk ne visi sensta vienodai), ar ši mintis yra klaidinga? Vaizdo įraše, kuriame šią temą nagrinėja „Vsauce“, teigiama, kad ne – tačiau iš dalies kalbama apie tai, kaip tam tikros praeities išvaizdos bruožai asocijuojasi su „senumu“ – nes žmonės, kurie juos turi, mums atrodo vyresni.

Kaip vaizdo įraše aiškina Michaelas Stevensas iš „Vsauce“, ilgainiui senėjimo rodikliai keitėsi dėl tokių veiksnių kaip gyvenimo lygis, geresnė sveikatos priežiūra ir gyvenimo būdo pasirinkimas – žinoma, laimingesnėse pasaulio dalyse ir net tuose regionuose, kuriuose šie pokyčiai įvyko, tarp skirtingų grupių yra skirtumų, priklausančių nuo pajamų ir klasės.

Nors ir nekeista, kad geresni gyvenimo standartai turi įtakos senėjimui (jei dirbate biure, senstate geriau nei Viktorijos laikų kaminkrėtys, rūkantis po 20 pypkių per dieną), pokyčiai stebėtinai pastebimi vos per kelis dešimtmečius.

2018 m. paskelbtame tyrime nagrinėjami biologinio senėjimo pokyčiai (pagal tokius rodiklius kaip kraujospūdis ir plaučių funkcija), kurie 1988–2010 m. pasikeitė atsižvelgiant į chronologinį amžių. Mokslininkai nustatė, kad net ir per šį trumpą laiko tarpą buvo pastebėti reikšmingi senėjimo skirtumai – o vėlesnės kartos buvo biologiškai „jaunesnės“ už prieš jas gyvenusias kartas.

„Atrodo, kad per pastaruosius 20 metų JAV gyventojų biologinis amžius sumažėjo tiek vyrų, tiek moterų visose amžiaus grupėse“, – rašo tyrėjai.

„Tačiau vyrų ir moterų bei amžiaus grupių pokyčiai nebuvo vienodi. Mūsų rezultatai parodė, kad jaunų vyrų būklė pagerėjo labiau nei jaunų moterų. Ši išvada gali paaiškinti, kodėl ankstyvas suaugusiųjų mirtingumas sumažėjo labiau tarp vyrų nei tarp moterų, o tai prisidėjo prie lyčių mirtingumo skirtumų mažėjimo. Be to, vyresnio amžiaus suaugusieji taip pat patyrė didesnį pagerėjimą nei jaunesni suaugusieji“, – skelbia mokslininkai.

Tyrime daug dėmesio skirta gyvenimo būdo veiksniams (pavyzdžiui, rūkymui) kuris iš dalies paaiškino, kodėl sumažėjo vyrų ir moterų biologinio amžiaus skirtumas – nes vyrai pradėjo mažiau rūkyti, o moterys juos pasivijo – be to, dėl vaistų vartojimo pagerėjo sveikata.

„Tačiau nemaža dalis sumažėjimo laikui bėgant buvo neįvertinta, – skelbia tyrėjai. – Kiti gyventojų sveikatos pagerėjimo paaiškinimai, kurių negalėjome patikrinti, yra geresnės ankstyvojo gyvenimo ir prenatalinės būklės bei infekcinių ligų sumažėjimas“.

Nors šie veiksniai gali turėti įtakos tam, kodėl praeities žmonės mums atrodo vyresni, tai anaiptol ne viskas. Kaip pastebi „Vsauce“, tai paaiškintų, kodėl 60-mečiai atrodo 56 metų amžiaus, 40-mečiai – 37 su puse, o 20-mečiai – 19-os.

Taigi, kas dar vyksta?

Pasak „Vsauce“, didelis veiksnys (kartu su visais kitais pokyčiais, tokiais kaip dantų priežiūros patobulinimai ir apsauginiai kremai nuo saulės, saugantys odą nuo senėjimo) yra tik mūsų išankstinis nusistatymas, kaip mes vertiname senesnes madas.

Kadangi senosios mados mums asocijuojasi su senatve – prisiminkite, kad jūsų tėtis atsisako mesti šalin marškinius, kuriuos jis dėvi nuo 1972 m. – mes atgaline data siejame šias madas su senatve, net ir žiūrėdami į 1972 m. objektyviai jaunų žmonių, dėvinčių tuos pačius marškinius, nuotraukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.