Neįtikėtina, bet tiesa: kvapai keičia tai, kaip matome spalvas

Mokslininkai nustatė, kad mūsų uoslė gali turėti įtakos tam, kaip mes suvokiame spalvas, rašo „IFLScience“.

Mokslininkai nustatė, kad mūsų uoslė gali turėti įtakos tam, kaip mes suvokiame spalvas.<br>123rf iliustracinė nuotr.
Mokslininkai nustatė, kad mūsų uoslė gali turėti įtakos tam, kaip mes suvokiame spalvas.<br>123rf iliustracinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 14, 2023, 12:44 PM, atnaujinta Oct 14, 2023, 12:45 PM

Norėdamos suvokti visus aplink mus esančius signalus, smegenys dažnai juos derina. Tai reiškia, kad vienas pojūtis gali nesąmoningai paveikti kitą – tai vadinama kryžmine asociacija (angl. crossmodal association).

Pasirodo, viena iš tokių asociacijų atsiranda tarp mūsų uoslės ir regos – naujame tyrime nustatyta, kad kvapas gali turėti įtakos spalvų suvokimui. Atlikdama eksperimentus, tyrėjų grupė nustatė, kad skirtingi kvapai gali turėti įtakos tam, kaip mes galime suvokti tam tikrą spalvą.

„Ankstesniame tyrime parodėme, kad karamelės kvapas paprastai sudaro kryžminę asociaciją su tamsiai ruda ir geltona spalvomis, kaip ir kavos kvapas su tamsiai ruda ir raudona spalvomis, vyšnių kvapas su rožine, raudona ir violetine spalvomis, pipirmėčių kvapas su žalia ir mėlyna spalvomis, o citrinos kvapas su geltona, žalia ir rožine spalvomis“, – aiškina pagrindinis tyrimo autorius Ryanas Wardas.

Tačiau naujuoju tyrimu norėta nustatyti, ar kvapas turi įtakos tos pačios spalvos suvokimui.

Eksperimentas, kuriame dalyvavo 24 suaugusieji, vyko specialiai įrengtame kambaryje, kuriame keli pojūčiai buvo kruopščiai kontroliuojami: langai buvo užtemdyti, šviesos išjungtos, o oro valytuvas pašalino iš kambario bet kokius kvapus. Dalyviai taip pat turėjo susilaikyti nuo dezodorantų ar kvepalų naudojimo.

Dalyviai buvo pasodinti priešais ekranus, užpildytus atsitiktinėmis spalvomis, tada difuzorius penkias minutes skleidė į kambarį vieną iš šešių kvapų – karamelės, vyšnių, kavos, citrinos, pipirmėčių arba vandens kvapą. Tada dalyvių buvo paprašyta sureguliuoti spalvą ekrane taip, kad ji būtų neutrali pilka spalva.

Tyrimo metu nustatyta, kad priklausomai nuo kvapo, kurį jie užuodė, žmonės buvo linkę keisti spalvą nutoldami nuo neutralios pilkos spalvos. Dėl kavos kvapo dalyviai pilką spalvą suvokė kaip labiau raudonai rudą, o dėl karamelės kvapo – kaip labiau geltonai rudą. Kaip ir reikėjo tikėtis, bekvapis vanduo atitiko tikrą neutralią pilką spalvą.

Anot R.Wardo, šie rezultatai rodo, kad keturių iš penkių kvapų, t. y. citrinos, karamelės, vyšnios ir kavos, iškreipė pilkos spalvos suvokimą.

Tyrimas paskelbtas žurnale „Frontiers in Psychology“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.