Skaičius ar herbas? Atskleidė, kaip metant monetą tikimybę laimėti galima pakreipti į savo pusę

Sporte monetos dažnai metamos norint nuspręsti, kas pradės rungtynes. Galima manyti, kad kadangi monetos turi dvi puses, o jūs įvedate atsitiktinį elementą (metate monetą ir ją pagaunate), tikimybė, kad monetos pusė bus jūsų pasirinkta, yra viena iš dviejų. Tačiau ištyrę 350 757 monetų metimus, mokslininkai nustatė, kad monetų metimo santykis vis dėlto nėra toks: įmanoma šiek tiek pakreipti tikimybę savo naudai.

Yra didesnė tikimybė, kad moneta nusileis į pradinę padėtį.<br>123rf iliustr.
Yra didesnė tikimybė, kad moneta nusileis į pradinę padėtį.<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 21, 2023, 2:50 PM

Komandos, kuriai vadovavo matematikas Persi Diaconisas, teigimu, metant monetą ji šiek tiek svyruoja.

„Pagal Diaconiso modelį moneta daugiau laiko ore praleidžia pradine puse į viršų, – rašo nauja komanda dar nerecenzuotame straipsnyje. – Dėl to yra didesnė tikimybė, kad moneta nusileis į pradinę padėtį.“

P.Diaconisas, remdamasis mažesniu monetų metimų skaičiumi, nustatė, kad maždaug 51 proc. atvejų monetos nusileidžia ant tos pačios pusės, kuria gulėjo prieš išmetant. Naujoji komanda pasamdė 48 žmones, kurie metė 46 skirtingų valiutų maniutas metė 350 757 kartus – ir nustatė, kad iš viso buvo 50,8 proc. tikimybė, jog moneta nusileis atgal į pradinę padėtį.

„Jei pastatytumėte dolerį už monetos metimo rezultatą (t. y. sumokėtumėte 1 dolerį ir laimėtumėte 0 arba 2 dolerius, priklausomai nuo rezultato) ir pakartotumėte statymą 1000 kartų, žinodami monetos metimo pradinę padėtį vidutiniškai uždirbtumėte 19 dolerių“, – aiškina komanda.

„Kai monetos metimas naudojamas priimant sprendimus dėl rimtų priežasčių, monetos pradinę padėtį geriausia paslėpti“, – sąžiningą sprendimo būdą pataria tyrėjai.

Tyrimas paskelbtas žurnale „arXiv“.

Parengta pagal „IFLScience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.