Pirmas toks atvejis pasaulyje: užgniaužęs čiaudulį, patyrė rimtą sužeidimą

Pasaulyje užfiksuotas pirmasis atvejis, kai bandydamas užgniaužti čiaudulį vyras trachėjoje išsiplėšė nedidelę skylę.

 Padarius vyro kaklo rentgeno nuotrauką paaiškėjo, kad po kaklo oda buvo įstrigusios oro kišenės, kaip parodyta viršuje esančiomis rodyklėmis.<br> „BMJ Case Reports“ nuotr.
 Padarius vyro kaklo rentgeno nuotrauką paaiškėjo, kad po kaklo oda buvo įstrigusios oro kišenės, kaip parodyta viršuje esančiomis rodyklėmis.<br> „BMJ Case Reports“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2023, 1:48 PM

Keistas įvykis nutiko vyrui vairuojant automobilį ir sergant šienlige. Jis staiga pajuto nenumaldomą norą čiaudėti, tačiau užuot nusičiaudėjęs, užslopino čiaudulį užsispausdamas nosį ir užčiaupdamas burną.

Jei čiaudulio metu burna ir nosis yra užspaudžiamos, viršutiniuose kvėpavimo takuose susidaręs slėgis gali daugiau nei 20 kartų viršyti įprastai čiaudulio metu susidarantį slėgį. Šio vyro atveju slėgis buvo toks didelis, kad jis trachėjoje išmušė 2 x 2 milimetrų skylę.

Kai vyras atvyko į skubios pagalbos skyrių, jis skundėsi labai dideliu skausmu, kaklas buvo patinęs iš abiejų pusių ir vyras sunkiai galėjo jį judinti. Apžiūrėję pacientą gydytojai taip pat išgirdo silpną traškesį. Tačiau vyrui nekilo jokių kvėpavimo, rijimo ar kalbėjimo problemų.

Atlikus kaklo rentgenogramą paaiškėjo, kad vyrui nustatyta chirurginė emfizema – būklė, kai oras susikaupia po giliausiais audinių sluoksniais po oda. Kompiuterinės tomografijos (KT) tyrimas parodė, kad plyšimas buvo tarp trečiojo ir ketvirtojo kaklo slankstelių. Oras taip pat buvo susikaupęs krūtinės erdvėje tarp plaučių.

Gydytojai padarė išvadą, kad plyšimą sukėlė „greitas slėgio susikaupimas trachėjoje čiaudint su užspausta nosimi ir užčiaupta burna“.

Gydytojai nusprendė, kad vyrui operacijos nereikia. Tačiau dvi dienas jis buvo stebimas ligoninėje, kad deguonies kiekis ir kiti gyvybiniai rodikliai išliktų stabilūs. Vėliau jis buvo išrašytas, prieš tai aprūpinus skausmą malšinančiais ir šienligę malšinančiais vaistais. Gydytojai taip pat liepė jam dvi savaites nedirbti jokios įtemptos fizinės veiklos.

Po penkių savaičių atlikus kompiuterinės tomografijos tyrimą paaiškėjo, kad plyšimas visiškai užgijo.

Faktas, kad vyras patyrė gana nedidelius sužalojimus – tačiau gydytojai, dalyvavę nagrinėjant jo atvejį, aprašytą gruodžio 1 d. žurnale „BMJ Case Reports“ paskelbtoje ataskaitoje, teigė, kad tai turėtų būti įspėjimas kitiems.

„Visiems reikėtų patarti neužgniaužti čiaudulio užspaudžiant nosį ir laikant burną užčiauptą – nes tai gali sukelti trachėjos perforaciją“, – rašo atvejo ataskaitos autoriai.

Savaiminis trachėjos plyšimas pasitaiko retai, bet gali būti mirtinas. Iki šiol yra pranešta tik apie kelis atvejus, kurie dažniausiai įvyko dėl fizinių traumų arba sužalojimų po medicininių procedūrų – pavyzdžiui, skydliaukės pašalinimo operacijos arba vamzdelio įvedimo į trachėją. Priklausomai nuo to, kurioje vietoje yra plyšimas ir ar paciento gyvybinės funkcijos yra stabilios, paprastai pažeidimui pašalinti reikia atlikti operaciją, rašo atvejo ataskaitos autoriai.

Taigi, patirti tokius sužalojimus sulaikant čiaudulį yra labai retas atvejis – bet faktas, kad ne neįmanomas, rašo „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.