Bijote vorų? Nenusiminkite – tai gera žinia, jei turite ir kitų fobijų

Naujo tyrimo duomenimis, akistata su vorų baime gali padėti įveikti ir kitas fobijas, įskaitant aukščio baimę, rašo „Newsweek“.

Naujo tyrimo duomenimis, akistata su vorų baime gali padėti įveikti ir kitas fobijas, įskaitant aukščio baimę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Naujo tyrimo duomenimis, akistata su vorų baime gali padėti įveikti ir kitas fobijas, įskaitant aukščio baimę.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 15, 2024, 2:08 PM, atnaujinta Jan 15, 2024, 2:10 PM

Naujame tyrime, paskelbtame žurnale „Translational Psychiatry“, atskleidžiama, kad gydant žmones, turinčius ir vorų, ir aukščio baimes, nuo arachnofobijos, aukščio baimė taip pat sumažėjo 15 proc.

„Ilgą laiką buvo manoma, kad jei žmogus turi kelias baimes, jam reikia kelių atskirų ekspozicijos terapijų, pritaikytų konkrečiai baimei“, – teigė pagrindinė tyrimo autorė, psichoterapijos tyrėja Iris Kodzaga.

„Mūsų rezultatai pateikia pirmuosius įrodymus, kad ekspozicijos terapija, padedanti gydyti vorų fobiją, gali būti tinkama gydyti ir kitai atrodytų nesusijusiai baimę sukeliančių stimulų kategorijai, t. y. aukščiui“, – rašė autoriai straipsnyje.

Ekspozicinė terapija veikia taip, kad žmonės saugioje aplinkoje susiduria su savo fobija, taip palaipsniui mažindami jos vengimą ir tai iš lėto leidžia paciantams įveikti savo baimes.

Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad kai žmogus turi panašios kategorijos baimių, pavyzdžiui, vorų ir tarakonų, poveikio terapija gali sumažinti kitos baimę.

Šis naujas tyrimas rodo, kad visiškai skirtingų kategorijų baimes taip pat galima gydyti taikant tą pačią ekspozicijos terapiją.

Tyrėjai išmatavo 50 tiriamų asmenų tiek vorų, tiek aukščio baimės lygį prieš ir po to, kai jie buvo gydomi ekspozicijos terapija nuo vorų baimės. Baimės lygis buvo nustatomas naudojant klausimyno duomenis, taip pat kokybinius elgesio matus, įskaitant tai, kaip aukštai asmuo buvo pasiruošęs lipti arba kaip arti galėjo prisiartinti prie vorų.

Šios išvados psichologams yra įdomios, nes gali atverti kelią naujiems baimių gydymo būdams.

„Atradimas, kad akistata su vorais taip pat mažina aukščio baimę, atveria naujas efektyvaus fobijų gydymo perspektyvas, – sakė I. Kodzaga. – Tai gali reikšti, kad galime peržiūrėti gydymo būdus ir galbūt sukurti universalesnius metodus.“

Tikslus skirtingų baimių sąsajų sąmonėje pobūdis nėra aiškus, todėl reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų tiksliai išsiaiškinta, kodėl vorų baimės gydymas gali padėti įveikti aukščio baimę, rašo „Newsweek“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.