To dar nebuvo: surasta visiškai sveika varlė, iš kurios auga grybas

Surasta sveika varlė, kurios kūno šone išaugo mažytis grybas – tai pirmas kartas, kai toks dalykas pastebėtas ant gyvo gyvūno audinio. Žinoma, tai gerokai nustebino mokslininkus.

 Surasta sveika varlė, kurios kūno šone išaugo mažytis grybas – tai pirmas kartas, kai toks dalykas pastebėtas ant gyvo gyvūno audinio.<br> Lohit Y.T. / WWF-India nuotr.
 Surasta sveika varlė, kurios kūno šone išaugo mažytis grybas – tai pirmas kartas, kai toks dalykas pastebėtas ant gyvo gyvūno audinio.<br> Lohit Y.T. / WWF-India nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2024, 9:16 AM

Nors grybų invazijos gana dažnos smulkiųjų gyvūnų pasaulyje, šis augalas labai skyrėsi nuo parazitinių rūšių „zombių“, kurie reiškia blogą žinią jų nešiotojams.

Auksanugarę varlę (Hylarana inter-media), apsikrėtusią grybu, mokslininkai aptiko vaikščiodami Kudremucho kalnų masyvo papėdėje Indijos Vakarų Ghatų kalnyne. Nepaisant to, kad šios rūšies atstovės yra nedidelės – nuo 2,5 iki 5 cm ilgio – dėl ryškios spalvos jas lengva pastebėti.

Tačiau ši varlė išsiskyrė iš kitų dėl kitos priežasties. Ant šakelės įsitaisęs žvitrus varliagyvis turėjo tai, ko gamtoje dar niekas nebuvo matęs: iš kairiojo šono jam augo vienas grybo stiebas su kepurėle. Vėliau, remiantis nuotraukomis, buvo nustatyta, kad tai – šalmabudė (Mycena sp.), dažniausiai pastebima auganti ant pūvančios medienos.

Mokslininkai pastebėjo, kad varlė atrodė sveika ir nė kiek nesusirūpinusi dėl ant jos styrančio grybo – kuris, atrodo, naudojosi maistingomis medžiagomis, esančiomis ant drėgnos varliagyvių odos. Tačiau nežinoma, ar grybas buvo „draugas“, ar „priešas“ – nes tyrėjai gyvūno tolesniems tyrimams nepaėmė.

Kalbant apie grybus, ši nauja teritorija gali būti gudri strategija. Grybų kepurėlėse yra sporų, o jų plitimas ir dauginimasis priklauso nuo vėjo, vandens ar atsitiktinio pernešimo. Patekimas ant varlės gali padėti išplatinti šias sporas – o kartu ir grybo rūšį – didesniais atstumais ir taip padidinti koloniją.

Išsami informacija apie atradimą paskelbta žurnale „Reptiles and Amphibians“.

Parengta pagal „New Atlas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: nusipelniusių Lietuvos medikų apdovanojimai 2024