Mauricijaus paplūdimių smėlis atskleidė nuskendusio žemyno paslaptį

Mauricijaus salos paplūdimiai ilgus amžius saugojo Žemės vystymosi paslaptį – tą paskelbė mokslininkai, ištyrę šios salos paplūdimių smėlį. Smėlyje rasta įrodymų apie senovinio Rodinijos žemyno tarp Indijos ir Madagaskaro egzistavimą prieš milijardus metų. Tyrimas taip pat padėjo atskleisti, kaip atsirado Seišelių salos – iki šiol šių salų atsiradimo istoriją gaubė paslaptis, rašo newsru.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2013, 1:10 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 3:12 AM

Mauricijaus smėlio tyrimų ir Indijos vandenyno gravitacinių matavimų rezultatus grupė mokslininkų iš Pietų Afrikos, Norvegijos, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos paskelbė žurnale „The Nature Geoscience“. Mikrožemynas, kurio „liekanų“ buvo rasta Mauricijaus smėlyje, straipsnyje pavadintas Mauricija.

„Mes aptikome cirkonų ir išgavome juos iš paplūdimio smėlio – paprastai būtent jų randama žemyninėje plutoje. Šie mineralai labai seni“, - pasakojo Oslo universiteto profesorius Trondas Torsvikas.

Cirkonų amžius, pasak mokslininkų, siekia laikotarpį prieš 1,97 mlrd.-600 mln. metų. Tai mokslininkams leidžia daryti prielaidą, kad Mauricija susidarė Rodinijos egzistavimo laikais išsiveržus ugnikalniams ir buvo suspausta tarp Madagaskaro ir Indijos. O maždaug prieš 83 mln. metų Indija, Seišelių salos ir dar keletas fragmentų atsiskyrė nuo Madagaskaro.

„Negalime tiksliai pasakyti, kada Indija „prarado Mauriciją“, - sako Pietų Afrikos geologas Lewisas Ashwalas. Tačiau aišku, kad procesai, kurie „nustūmė“ Indiją, nuskandino ir mikrožemyną. Dabar jo liekanų reikėtų ieškoti 10 km gylyje po Mauricijumi ir Indijos vandenyno dugne.

„Kad vizualizuotume tą struktūrą, reikia atlikti seisminę analizę. Tai būtų nepaneigiamas įrodymas. Arba galima pradėti giluminius gręžimus, bet tai kainuotų didžiulius pinigus“, - pažymėjo T. Torsvikas.

„Tai netikėtas atradimas, niekada nebuvo daromos tokios prielaidos“, - sakė L. Ashwalas.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.