Kitą savaitę – įspūdinga supermėnulio pilnatis: kuo ji ypatinga?

Neįprastai didelis ir ryškus mėnulis ateinantį pirmadienį papuoš nakties dangų – supermėnulis atsidurs arčiausiai Žemės per pastaruosius 68 metus.

Būdamas žemai, medžių ar pastatų fone, Mėnulis žmogaus akiai atrodo didesnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Būdamas žemai, medžių ar pastatų fone, Mėnulis žmogaus akiai atrodo didesnis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2016, 2:57 PM, atnaujinta Apr 18, 2017, 7:18 AM

Jei leis oro sąlygos, šis reiškinys geriausiai turėtų būti matomas 13 val. 52 min. Grinvičo (15 val. 52 min. Lietuvos) laiku, kai Azijoje bus naktis, nurodė astronomai.

Nors maksimalus priartėjimas įvyks šviesiu paros metu, grožėtis reginiu Lietuvos gyventojai galės ir vakare bei naktį.

Jei nebus debesuota ir nebus pernelyg daug šviesos taršos, žmonės turėtų pamatyti ties horizontu nepaprastai didelį Žemės palydovą iškart po saulėlydžio, kad ir kurioje pasaulio vietoje jie būtų.

Toks reiškinys gali būti stebimas, kai Mėnulis per pilnatį būna labiausiai priartėjęs prie mūsų planetos, skriedamas savo orbitos perigėjuje.

„Lapkričio 14 dieną Mėnulio pilnatis perigėjuje bus dvi valandas – todėl bus matomas ypač didelis supermėnulis“, – sakoma NASA tinklapyje.

Mėnulis skrieja aplink Žemę elipsine orbita, todėl nuo jos būna nevienodu atstumu. Šį kartą jis bus arčiausiai Žemės nuo 1948 metų: nuo mūsų planetos jį skirs 356 509 kilometrai.

Vidutinis atstumas yra apie 384,4 tūkst. kilometrų.

Pirmadienį santykinai arti Žemės atsidursiančio Mėnulio pilnaties diskas turėtų būti apie 14 proc. didesnis ir 30 proc. ryškesnis, palyginus su pilnatimi tolimiausiame jo orbitos taške, nurodė Airijos astronomijos asociacija (IAA).

„Kadangi Žemės ir Mėnulio sistema artėja prie metų laiko, kai ji bus arčiausiai Saulės (2017 metų sausio 4 dieną), Mėnulis gaus daugiau nei vidutiniškai Saulės šviesos – taigi, jis bus ryškesnis“, – teigė IAA.

Negana to, Mėnulis danguje į Žemę bus atsisukęs savo pietiniu pusrutuliu, ryškesniu už šiaurės pusrutulį, nurodė IAA.

Iliuzija

Iš anksto nežinodamas apie šį reiškinį žmogus vargiai pastebėtų, kad Mėnulis yra ryškesnis nei įprastai, sako astronomai. Kadangi jis yra aukštai danguje, būtų sunku pasakyti, jog jis yra didesnis.

Tačiau horizonte Mėnulis gali atrodyti ypač įspūdingai.

„Kai žiūrite į mėnulį, kai jis kyla, atsiranda optinė iliuzija, kad jis atrodo didesnis“, – naujienų agentūrai AFP sakė astronomas, Šiaurės Airijos Armos observatorijos garbės direktorius Markas Bailey.

Būdamas žemai, medžių ar pastatų fone, mūsų palydovas žmogaus akiai atrodo didesnis, nors visą naktį jis yra tokio paties dydžio.

Supermėnulio reiškinys yra gana dažnas – jį galima stebėti vidutiniškai kas 14 mėnesių.

„Tačiau kai kurie supermėnuliai yra didesni nei kiti“, – sakė Pascalis Descampsas iš Paryžiaus astronomijos observatorijos. Anot jo, kuo arčiau Žemės yra Mėnulis, tuo jis atrodo didesnis.

„Jei norite jį stebėti, pasirinkite vietą, kurioje priekiniame plane būtų koks nors gražus objektas – gerai žinomas vietovės objektas, toks kaip bokštas ar bokšto smaigalys, kuris leistų palyginti, ypač jei atsitrauksite toliau ir naudosite priartinantį arba teleskopinį objektyvą, kurie padidina abu objektus“, – pridūrė IAA.

Dėl supermėnulio taip pat bus stipresni potvyniai; dėl to ypač patenkinti banglentininkai, norintys ne tik paplaukioti ant didesnių bangų, bet ir padaryti tai naktį.

Kitas panašus toks reiškinys nutiks 2034 metais, kai Mėnulis bus dar arčiau Žemės – 64 km arčiau nei šį kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.