Astronomai pristatė pirmąjį mūsų galaktikos centre esančios juodosios skylės vaizdą

Astronomai parodė pirmąjį supermasyvios juodosios skylės, esančios mūsų galaktikos centre, atvaizdą. Šis rezultatas suteikia įtikinamų įrodymų, kad objektas iš tiesų yra juodoji skylė – ir suteikia vertingų užuominų apie tokių milžinių, kurios, kaip manoma, yra daugumos galaktikų centruose, veikimą.

 Astronomai parodė pirmąjį supermasyvios juodosios skylės, esančios mūsų Galaktikos centre, atvaizdą.<br> ETH/ ESA nuotr.
 Astronomai parodė pirmąjį supermasyvios juodosios skylės, esančios mūsų Galaktikos centre, atvaizdą.<br> ETH/ ESA nuotr.
 Pirmosios juodųjų skylių nuotraukos pasaulyje: M87* (209 m.) ir Saggitarius A* (2022 m.).<br> ETH nuotr.
 Pirmosios juodųjų skylių nuotraukos pasaulyje: M87* (209 m.) ir Saggitarius A* (2022 m.).<br> ETH nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 12, 2022, 4:52 PM, atnaujinta May 12, 2022, 5:06 PM

Beprecedentės raiškos vaizdą padarė pasaulinio mokslinio bendradarbiavimo projektas „Event Horizon Telescope“ (EHT), kuriame pagrindinį vaidmenį atliko Europos mokslinių tyrimų tarybos finansuojamo projekto „BlackHoleCam“ mokslininkai.

Šis laimėjimas pasiektas po to, kai 2019 m. nuotrauka-9922851"="">nuotrauka-9922851"" target="_blank">EHT paskelbė pirmąją juodosios skylės, vadinamos M87*, atvaizdą tolimesnės galaktikos Messier 87 centre.

Naujoji nuotrauka – tai ilgai lauktas žvilgsnis į masyvų objektą, esantį pačiame mūsų galaktikos centre. Anksčiau mokslininkai matė žvaigždes, skriejančias aplink kažką nematomo, itin kompaktiško ir labai masyvaus, esančio Paukščių Tako centre. Tai neabejotinai leido suprasti, kad šis objektas, vadinamas Sagittarius A*, yra juodoji skylė – o šiandienos nuotrauka yra pirmasis tiesioginis vaizdinis to įrodymas.

„Mintis, kad mūsų pačių Paukščių Take gali būti supermasyvi juodoji skylė, mane visada intrigavo ir motyvavo. Dabar pagaliau galime įsitikinti, kad ji tikrai ten yra. Tai – viso gyvenimo svajonės išsipildymas“, – sakė Radboudo universiteto Nijmegene (Nyderlandai) Astrodalelių fizikos ir radioastronomijos profesorius Heino Falcke.

Profesorius H. Falcke kartu su Maxo Plancko Radioastronomijos instituto profesoriumi Michaeliu Krameriu, Frankfurto Goethe'ės universiteto profesoriumi Luciano Rezzolla ir jų komandomis, sudarytomis iš doktorantų ir mokslo darbuotojų, vadovavo „BlackHoleCam“.

2013 m. pasiūlyto ir 2014-2020 m. ERC sinergijos dotacija paremto projekto tikslas buvo ne tik sukurti pirmąją istorijoje juodosios skylės nuotrauką, bet ir „paversti mūsų Galaktikos centrą fundamentaliosios fizikos laboratorija, kurioje neregėtu tikslumu būtų galima išmatuoti erdvės ir laiko struktūrą“.

Dabar šie tikslai visiškai įgyvendinti, skelbia mokslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.