Neįtikėtina: ant moters namo nukrito meteoritas Jam gali būti 5 milijardai metų

Į namą Naujajame Džersyje (JAV) atsitrenkė uoliena, kuri, tikėtina, yra meteoritas.

Pirmadienį į namą Naujajame Džersyje atsitrenkė uoliena, kuri, tikėtina, yra meteoritas.<br>123rf iliustr.
Pirmadienį į namą Naujajame Džersyje atsitrenkė uoliena, kuri, tikėtina, yra meteoritas.<br>123rf iliustr.
Pirmadienį į namą Naujajame Džersyje atsitrenkė uoliena, kuri, tikėtina, yra meteoritas.<br>Hopewello savivaldybės gyvenvietės policijos departamento nuotr.
Pirmadienį į namą Naujajame Džersyje atsitrenkė uoliena, kuri, tikėtina, yra meteoritas.<br>Hopewello savivaldybės gyvenvietės policijos departamento nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 16, 2023, 1:28 PM, atnaujinta May 16, 2023, 1:52 PM

Kaip praneša „CBS News“, kai kosminė uoliena įskriejo į Suzy Kop namus Hopewello savivaldybės gyvenvietėje Naujajame Džersyje, juose nieko nebuvo. Meteoritas atskriejo apie 16 val. Lietuvos laiku, pramušė stogą ir nusileido miegamajame. Sprendžiant iš apgadinimų, meteoritas atsitrenkė į grindis, atšoko į lubas ir nukrito kambario kampe. Metalinės uolienos matmenys yra maždaug 10 x 15 cm.

„Aš paliečiau tą daiktą, nes pamaniau, kad tai atsitiktinis akmuo... ir jis buvo šiltas“, – „CBS News“ sakė S.Kop.

Valdžios institucijos vis dar tiria tariamos kosminės uolienos kilmę, tačiau Filadelfijos Franklino instituto (Pensilvanija) vyriausiasis astronomas Derrickas Pittsas „CBS News“ sakė, kad jai gali būti 4–5 mlrd. metų. Gali būti, kad meteoritas priklausė Eta Akvaridų meteorų srautui, kuris vyksta maždaug nuo balandžio 19 d. iki gegužės 29 d. kiekvienais metais, o piką pasiekia apie gegužės 5–6 d.

Piko dienomis per valandą šis lietus gali sukurti šimtus „krintančių žvaigždžių“ – dauguma jų yra meteorai, kurie sudega atmosferoje. Šie meteorai – tai Halio kometos paliktos uolienų nuolaužos, kurios, pasak NASA, iš Žemės matomos kas 75–79 metus.

„Kad jis iš tikrųjų pataikytų į namą, kad žmonės galėtų jį užfiksuoti, tai tikrai neįprasta ir istorijoje pasitaikė labai nedaug kartų“, – sakė D.Pittsas.

Meteorai nuolat patenka į Žemės atmosferą, tačiau dauguma jų prieš atsitrenkdami į žemę sudega. Retais atvejais tie, kurie nusileidžia ant žemės, padaro žalos pastatams. Pavyzdžiui, 2015 m. 712 gramų sveriantis meteoritas atsitrenkė į namą San Karloso mieste Urugvajuje ir apgadino lovą bei televizorių.

2021 m. Britų Kolumbijoje moteris pabudo nuo stipraus triukšmo ir tarp pagalvių aptiko kumščio dydžio akmenį: paaiškėjo, kad tai buvo meteorito fragmentas, kuris sprogo ore, sukeldamas ugnies kamuolį. Kaip jau Lrytas.lt rašė anksčiau, manoma, kad 2022 m. lapkritį dėl meteorito smūgio galėjo užsiliepsnoti namas Kalifornijoje.

Taip pat pranešta, kad 2020 m. Sumatroje (Indonezija), 1982 m. Konektikute (JAV) ir 2004 m. Oklande (Naujoji Zelandija) į pastatus įsirėžė nedideli meteoritai. Laimei, per šiuos incidentus niekas nenukentėjo. Vienintelis žinomas atvejis, kai meteoritas pataikė į žmogų, įvyko 1954 m. Alabamoje (JAV), kai 3,8 kg kosminė uoliena įsirėžė į moters namus, atsimušė į radijo imtuvą ir pataikė moteriai į koją, palikdama didelę mėlynę.

Daugiausia sužalojimų sukėlęs meteoritas nebuvo susijęs su tiesioginiu kosminės uolos smūgiu. 2013 m. vasaį į Žemės atmosferą įskriejo maždaug 18 m skersmens meteoras ir sprogo virš Čeliabinsko (Rusija). NASA duomenimis, susidaręs ugnies kamuolys išdaužė langus ir apgadino pastatus, o dėl skraidančių stiklų ir nuolaužų nukentėjo daugiau kaip 1600 žmonių.

Taip pat mokslininkai, išnagrinėjo Turkijos archyve esančius dokumentus yra atradę, kad 1888 metų rugpjūčio 22 d. meteoritas Suleimanijos mieste (Irakas) nužudė vieną žmogų – ir dar vieną paralyžavo.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.