Buvusio JAV žvalgybos pareigūno teiginiai apie NSO pasiekė Kongresą: nuskambėjo stulbinantys liudytojų kaltinimai

JAV Kongrese vyko viešas klausymas dėl teiginių, kad JAV vyriausybė paslaptyje laiko turimas žinias apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO).

JAV Kongrese vyko viešas klausymas dėl teiginių, kad JAV vyriausybė paslaptyje laiko turimas žinias apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO).<br>123rf iliustr., Wikimedia commons, Lrytas.lt mont.
JAV Kongrese vyko viešas klausymas dėl teiginių, kad JAV vyriausybė paslaptyje laiko turimas žinias apie neatpažintus skraidančius objektus (NSO).<br>123rf iliustr., Wikimedia commons, Lrytas.lt mont.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 31, 2023, 2:25 PM

Birželio mėn. mokslo ir technologijų naujienų svetainės „The Debrief“ straipsnyje buvo pranešta, kad JAV vyriausybė, jos sąjungininkai ir gynybos rangovai rado kelis nežmogiškos kilmės erdvėlaivius ir jų nežemiškų įgulų kūnus. Be to, straipsnyje teigiama, kad ši informacija buvo neteisėtai slepiama nuo JAV Kongreso, 2022 m. JAV Gynybos departamento įsteigto Visuotinio anomalijų tyrimo biuro (skirto NSO tyrimams) ir visuomenės.

Pagrindinis šių teiginių šaltinis yra buvęs JAV žvalgybos pareigūnas Davidas Gruschas.

D.Gruscho kaltinimas, išsakytas interviu laikraščiams „Debrief“ ir „NewsNation“, kad federalinė vyriausybė nuo Kongreso slepia šiuos ateivių laivų įrodymus, birželio mėn. sukėlė sąmyšį ir paskatino respublikonų vadovaujamą priežiūros komitetą nedelsiant pradėti tyrimą.

Nuo tada intriga dėl to, kokių įrodymų apie NSO turi ar neturi vyriausybė, tik sustiprėjo, tad nenuostabu, kad klausymas sukėlė didžiulį susidomėjimą ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje.

Posėdžio metu buvo išklausyti trys pagrindiniai liudytojai, įskaitant „NSO demaskuotoją“, buvusį žvalgybos pareigūną Davidą Gruschą, kuris birželį pareiškė, kad JAV turi „nepažeistų ir iš dalies nepažeistų“ ateivių transporto priemonių.

Posėdžio metu nebuvo atskleista jokios naujos informacijos apie ateivius, tačiau nuskambėjo stulbinantys liudininkų kaltinimai.

Štai svarbiausios posėdžio išvados:

Teiginiai apie dangstymą

Davidas Gruschas per posėdį sakė, kad JAV vyriausybė vykdė „kelis dešimtmečius trukusią“ programą, pagal kurią buvo renkami ir tiriami sudužę NSO. D.Gruschas, kuris iki 2023 m. vadovavo nepaaiškinamų anomalinių reiškinių (NSO) analizei JAV gynybos departamento agentūroje, teigė, kad jam nebuvo leista susipažinti su slaptomis vyriausybinėmis NSO programomis, taip pat sakė, kad dėl savo kaltinimų susidūrė su „labai žiauriu“ kerštu. Jis teigė turįs žinių apie „žmones, kurie buvo sužaloti ar sužeisti“ dėl vyriausybės pastangų nuslėpti informaciją apie NSO.

Pentagono paneigimai

Tačiau Pentagonas paneigė D.Gruscho teiginius apie dangstymą. Gynybos departamento atstovas spaudai pareiškime teigė, kad tyrėjai neaptiko „jokios patikrinamos informacijos, kuri pagrįstų teiginius, jog praeityje egzistavo ar šiuo metu egzistuoja kokios nors programos, susijusios su nežemiškų medžiagų turėjimu“.

Kiti liudytojai ir jų teiginiai

Kiti liudytojai per posėdį buvo buvęs karinio jūrų laivyno vadas Davidas Fravoras ir į pensiją išėjęs JAV karinio jūrų laivyno pilotas, vėliau įkūręs pelno nesiekiančią organizaciją „Americans for Safe Aerospace“ Ryanas Gravesas. D.Fravoras prisiminė, kad 2004 m. vykdydamas mokomąją misiją danguje matė keistą objektą, o R.Gravesas teigė, kad NSO pastebėjimai nebuvo „reti ar pavieniai“. Anot jo, NSO matė karinių orlaivių įgulos ir komerciniai pilotai, „kurių gyvybė priklauso nuo tikslaus objektų atpažinimo“.

R.Gravesas sakė, kad NSO objektai buvo aptikti „iš esmės ten, kur visame pasaulyje vykdomos visos karinio jūrų laivyno operacijos“. Paklaustas, ar yra kokių nors bendrų požymių, būdingų NSO objektams, kuriuos minėjo skirtingi pilotai, R.Gravesas teigė, kad daugiausia buvo pastebėti „tamsiai pilki arba juodi kubai skaidraus rutulio viduje“.

Abejonės išlieka

D.Gruscho parodymai įtikino ne visus. Davęs priesaiką jis atrodė ne toks atviras NSO tema, koks buvo duodamas interviu žiniasklaidai.

Birželio mėnesį duodamas interviu „NewsNation“ D.Gruschas teigė, kad vyriausybė turi „labai didelį, panašų į futbolo aikštės dydžio“ ateivių laivą, o prancūzų laikraščiui „Le Parisien“ sakė, kad JAV turi „varpo formos laivą“, kurį Benito Mussolini vyriausybė 1933 m. pasisavino šiaurės Italijoje.

Trečiadienį jis nebuvo linkęs išsamiau kalbėti apie šiuos teiginius, motyvuodamas savo tylą „saugumo sumetimais“.

Žurnalistas ir istorikas Garrettas Graffas, rašantis knygą apie vyriausybės vykdomą NSO "medžioklę", soc. tinkle „Twitter“ rašė: „Man labai įdomu, kad davęs priesaiką Dave Gruschas nenori per #UFOHearings [liet. NSO klausymo posėdžius] išdėstyti ir pakartoti labiausiai provokuojančių ir neįprastų savo teiginių iš „NewsNation“ interviu.“

Birželio mėn. portalas Lrytas.lt pranešė apie Davido Gruscho interviu su naujienų svetainės „The Debrief“ žurnalistais.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.