Lenkų atkurta legendinė grafinių ženklų paroda atkeliavo į Lietuvą

Antradienį LDS

Abstraktūs simboliai, metaforos ir grafiniai trumpiniai yra lyg grafinės kalbos skiemenys arba raidės.<br>Rengėjų nuotr.
Abstraktūs simboliai, metaforos ir grafiniai trumpiniai yra lyg grafinės kalbos skiemenys arba raidės.<br>Rengėjų nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 19, 2016, 5:45 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:44 PM

Ženklas – vienas svarbiausių vizualinės komunikacijos elementų. Abstraktūs simboliai, metaforos ir grafiniai trumpiniai yra lyg grafinės kalbos skiemenys arba raidės. Ženklai perteikia įvairią informaciją ir vertybes, įprasmina reikšmes.

Pirmą kartą grafinių ženklų Lenkijoje fenomenas ir reikšmė pristatyti parengus Pirmąją Lenkijos grafinių ženklų parodą. 1969 metais Lenkijos dailininkų sąjungos būstinėje Varšuvoje buvo parodyti reikšmingi 1945-1969 metais sukurti projektai.

Ekspozicijoje pristatyti 335 ženklai, kurie buvo sukurti fabrikams, įmonėms, valstybinėms institucijoms, kultūros renginiams, taip pat autoriniai kūriniai ir konkursiniai darbai, kurie niekur nebuvo pritaikyti. Parodyti darbai atspindėjo to meto modernias tendencijas, tačiau tuo pat metu ir ribotas to meto technines galimybes.

Ekspozicija buvo labai populiari, rodoma daugelyje Lenkijos miestų, užsienyje. Nepaisant to, nuo 7 dešimtmečio pabaigos Lenkijoje nebuvo parengta jokia kita paroda ar leidinys, kuriuose būtų pristatoma lenkų grafinių ženklų ir vizualinės tapatybės istorija ir visuma.

Antroji Lenkijos grafinių ženklų paroda atkuria legendinę 1969-ųjų parodą, pristato naujausius lenkų projektuotojų 2000-2015 metais sukurtus darbus.

Kitaip nei 7 dešimtmetyje, šiuolaikinę vizualinės komunikacijos kalbą sudaro ne vien grafiniai ženklai, jos projektai apima tipografijos, formatavimo, formavimo ar spalvinimo sritis. Daug darbų yra prekės ženklų sistemų ar sudėtingų rinkodaros strategijų dalis.

Dvi parodos dalys leis palyginti skirtingas vizualinės kūrybos kultūras, ženklų ir tapatybės sistemas, kurios buvo sukurtos Lenkijoje skirtingu metu.

Parodos atidaryme ir pristatyme Vilniuje dalyvaus jos sumanytojai ir kuratoriai iš Lenkijos Patrykas Hardziejus (iliustruotojas, grafinis dizaineris) ir Marcinas „Rene“ Wawrzkiewiczius ( grafinis dizaineris, Lenkijos taikomosios grafikos kūrėjų draugijos iniciatorius ir įkūrėjas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.